Finanskrisen ingen krise for sparerne

Illustrasjonsfoto: Colourbox
Illustrasjonsfoto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

De fleste klarte å holde på spareavtalen sin under og etter finanskrisen, noe de har fått betalt for.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regelmessig sparing i aksjemarkedets opp- og nedturer gjorde at sparerne kom ut av finanskrisen med god avkastning, skriver Dagens Næringsliv.

«Tvungen sparing», gjennom månedlig trekk på kontoen, er blitt populært blant nordmenn, og totalt putter vi hver måned en halv milliard kroner i de 706.000 registrerte spareavtalene i aksje- og kombinasjonsfond.

Og de fleste klarte å holde på spareavtalen sin under og etter finanskrisen, noe de har fått betalt for.

Godt i pluss

Totalt kjøpte nordmenn aksje- og kombinasjonsfond for 16,8 milliarder kroner fra januar 2008 til desember 2010.

Ifølge Verdipapirforetakenes forening (Vff) ble total avkastning på de samlede spareavtalene i denne perioden på 3,2 milliarder kroner, til tross for at det er 20 prosent igjen til Oslo Børs er tilbake på toppnivået fra mai 2008, og at verdensindeksen må stige 15 prosent før den er tilbake til nivået rundt årsskiftet 2007/2008.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hadde all sparingen skjedd på ett og samme tidspunkt i stedet for månedlige trekk, ville avkastningen naturlig vært en helt annen.

- Risikoreduserende

For å illustrere hvor heldig eller uheldig man kan være med timingen når man investerer i aksjemarkedet, har administrerende direktør i Vff regnet på to ulike scenarier.

Hvis alle de 16,8 milliarder kronene i stedet var investert i januar 2008 - rett før børsen falt - ville man sittet igjen med en negativ avkastning på 1,5 milliarder kroner ved utgangen av 2010.

Hadde derimot alle pengene blitt investert i mars 2009, da børsen var på bunn, ville beløpet vokst med 11,4 milliarder kroner i desember 2010.

- Å treffe en bunn eller topp er i praksis svært vanskelig. Med en spareavtale havner du et sted midt imellom. Derfor blir en spareavtale risikoreduserende over tid, sier Ruud til Dagens Næringsliv.

Les også:

Mange aksjefond ikke verdt honoraret sitt

- Knapper og glansbilder i avkastning

Mange inngår hemmelige avtaler med banken