Giske vurderer å bevæpne norske skip

Trond Giske er lei av piratangrep. Foto: Berit Roald / Scanpix
Trond Giske er lei av piratangrep. Foto: Berit Roald / Scanpix Foto: Berit Roald

Næringsminister Trond Giske vurderer å bevæpne norske skip for å bekjempe pirater. I dag sender han ut høringsbrev med forslag til nye forskrifter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nærings- og handelsdepartementet og Justisdepartementet sender fredag ut to koordinerte høringsbrev med forslag til nye forskrifter for å bekjempe piratvirksomhet, skriver Dagens Næringsliv.

Målet med forskriftene er å tillate bruk av væpnede vakter og oppbevaring av våpen på norske skip. En slik oppbevaring skal skje på vegne av innleide vaktselskap; det er ikke snakk om å bevæpne sjøfolkene.

Les også: Frontline-skip forsøkt kaptret

– Av og til er makt nødvendig

Giske sier det er økningen av angrep som har fått regjeringen til å ta affære.

– Vi er en del av internasjonal skipsfart, som dessverre utsettes for angrep. Dette handler om tryggheten til sjøfolkene, og i noen situasjoner er våpen og makt dessverre nødvendig, sier næringsministeren til Dagsavisen.

Han legger til at han vil lytte til både rederne og sjøfolkenes organisasjoner når de sier sin mening om forslaget.

Ønsker innspill

Overfor Dagens Næringsliv påpeker Giske at piratvirksomheten har blitt stadig verre og sprer seg over et større geografisk område.

– Dette er rene mafiaen. Ingen må tro noe annet. Det er rene mafiaorganisasjoner som driver med piratvirksomhet. Det er ikke noen fattige guttunger som ror ut og tar en stor båt. Det er gjennomprofesjonelt og det er enorme verdier på spill, sier Giske.

Han presiserer at regjeringen ikke har konkludert, men at det nå foreløpig kun sendes ut forskriftsendringer på høring.

– Vi ønsker også innspill til andre tiltak. Det kan være alternativer som å gå i konvoi. Alle ønsker minst mulig våpenbruk, men dette er en dramatisk unntakstilstand, sier Giske. Høringsfristen er satt til 4. april, og Giske regner med å ha en avgjørelse klar kort tid etterpå.


(©NTB)

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy