Flere venter økt rente

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Mer enn to tredjedeler av norske husholdninger venter økt rente i løpet av de neste 12 månedene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forventningsundersøkelsen
Perduco utfører på oppdrag fra Norges Bank kvartalsvise forventningsundersøkelser i Norge om inflasjons-, lønns-, valutakurs- og renteutviklingen blant økonomer i finansnæringen og akademia, partene i arbeidslivet, næringslivsledere og husholdninger.Bakgrunnen for undersøkelsen er at Norges Bank retter pengepolitikken inn mot et mål om lav og stabil inflasjon. Forventninger til den fremtidige prisutviklingen kan i seg selv spille en rolle for den faktiske prisutviklingen. En regelmessig spørreundersøkelse kan bidra til større innsikt i disse spørsmålene. Økonomer innenfor finansnæringen og akademia, samt representanter for partene i sentrale arbeidslivsorganisasjoner blir intervjuet på web, det samme gjelder lederne i næringslivet. Husholdningene er derimot intervjuet via telefon. Forventningsundersøkelsen er hittil gjennomført 33 ganger, og ble første gang gjennomført i februar 2002. Perduco har publisert undersøkelsen fra og med 1.kvartal 2009. Undersøkelsen er tidligere gjennomført av TNS Gallup.

Kilde: Perduco

Andelen av norske husholdninger som venter økt rente i løpet av det neste året har steget markert fra fjerde kvartal ifjor til første kvartal i år, viser årets første utgave av Norges Banks forventningsundersøkelse som ble lagt frem mandag.

Mens 58,8 prosent av husholdningene ventet økt rente i løpet av de neste 12 månedene i fjerde kvartal ifjor, venter nå 70,2 prosent av husholdningene høyere rente. 2,1 prosent av husholdningene forventer rentefall, viser undersøkelsen.

- Varer ikke evig

I forbindelse med sitt første rentemøte som sentralbanksjef understreket Øystein Olsen at nordmenn må belage seg på at rentenivået snart kommer til å stige.

- Jeg og vi har ikke noe spesielt syn på i hvilken grad et lavt rentenivå har festet seg og blitt en vane for husholdningssektoren. Det vi legger vekt på i vår kommunikasjon er at du kan ikke regne med at dagens lave rentenivå varer evig, sa Olsen til DN.no i forbindelse med rentemøtet i januar.

Norges Bank signaliserte i oktober ifjor at styringsrenten kan komme til å videre i juni i år og at tempoet i renteoppgangen etter hvert blir høyere.

- Jeg vil ikke varsle noe bestemt nivå eller tempo. Men i den rentebanen som Norges Bank publiserte i oktober så økte renten til la oss si det dobbelte et par tre år frem i tid, sa Olsen til DN.no i januar.

abcpenger.no/kalkulator:

Sjekk her hvor mye du kan låne

Så mye dyrere blir lånet

Venter høy prisvekst

Selv om Norges Banks budskap om en høyere rente etter hvert ser ut til å feste seg hos husholdningene, har de imidlertid liten tro på at sentralbanken klarer å holde prisveksten nær styringsmålet.

Husholdningene venter at prisene skal stige med 3,6 prosent i løpet av det neste året. Norges Bank har som mål å holde prisveksten stabil på 2,5 prosent over tid.

Økonomiekspertene som er spurt i undersøkelsen har langt større tro på at sentralbanken når målet. De venter en prisstigning på 2,3 prosent i løpet av det neste året. I fjerde kvartal ifjor var forventningen 2,1 prosent.

Ekspertene venter dessuten at prisstigningen vil være på 2,7 prosent målt i årlig rate om to år.

Blant partene i arbeidslivet forventes det en prisvekst på på 2,4 prosent de neste 12 månedene, opp 0,3 prosentpoeng fra forrige kvartal.

Næringslivslederne som er med i undersøkelsen venter en prisvekst på på 2,7 prosent i løpet av det neste året. Dette er 0,3 prosentpoeng høyere enn i forrige kvartal.

Les også:

- Noen har strukket strikken for langt

- Mr. Olsen, du må gjøre et valg

Rally kan utsette rentehopp

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden