Flere venter økt rente

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer enn to tredjedeler av norske husholdninger venter økt rente i løpet av de neste 12 månedene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Forventningsundersøkelsen
Perduco utfører på oppdrag fra Norges Bank kvartalsvise forventningsundersøkelser i Norge om inflasjons-, lønns-, valutakurs- og renteutviklingen blant økonomer i finansnæringen og akademia, partene i arbeidslivet, næringslivsledere og husholdninger.Bakgrunnen for undersøkelsen er at Norges Bank retter pengepolitikken inn mot et mål om lav og stabil inflasjon. Forventninger til den fremtidige prisutviklingen kan i seg selv spille en rolle for den faktiske prisutviklingen. En regelmessig spørreundersøkelse kan bidra til større innsikt i disse spørsmålene. Økonomer innenfor finansnæringen og akademia, samt representanter for partene i sentrale arbeidslivsorganisasjoner blir intervjuet på web, det samme gjelder lederne i næringslivet. Husholdningene er derimot intervjuet via telefon. Forventningsundersøkelsen er hittil gjennomført 33 ganger, og ble første gang gjennomført i februar 2002. Perduco har publisert undersøkelsen fra og med 1.kvartal 2009. Undersøkelsen er tidligere gjennomført av TNS Gallup.

Kilde: Perduco

Andelen av norske husholdninger som venter økt rente i løpet av det neste året har steget markert fra fjerde kvartal ifjor til første kvartal i år, viser årets første utgave av Norges Banks forventningsundersøkelse som ble lagt frem mandag.

Mens 58,8 prosent av husholdningene ventet økt rente i løpet av de neste 12 månedene i fjerde kvartal ifjor, venter nå 70,2 prosent av husholdningene høyere rente. 2,1 prosent av husholdningene forventer rentefall, viser undersøkelsen.

- Varer ikke evig

I forbindelse med sitt første rentemøte som sentralbanksjef understreket Øystein Olsen at nordmenn må belage seg på at rentenivået snart kommer til å stige.

- Jeg og vi har ikke noe spesielt syn på i hvilken grad et lavt rentenivå har festet seg og blitt en vane for husholdningssektoren. Det vi legger vekt på i vår kommunikasjon er at du kan ikke regne med at dagens lave rentenivå varer evig, sa Olsen til DN.no i forbindelse med rentemøtet i januar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges Bank signaliserte i oktober ifjor at styringsrenten kan komme til å videre i juni i år og at tempoet i renteoppgangen etter hvert blir høyere.

- Jeg vil ikke varsle noe bestemt nivå eller tempo. Men i den rentebanen som Norges Bank publiserte i oktober så økte renten til la oss si det dobbelte et par tre år frem i tid, sa Olsen til DN.no i januar.

abcpenger.no/kalkulator:

Sjekk her hvor mye du kan låne

Så mye dyrere blir lånet

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venter høy prisvekst

Selv om Norges Banks budskap om en høyere rente etter hvert ser ut til å feste seg hos husholdningene, har de imidlertid liten tro på at sentralbanken klarer å holde prisveksten nær styringsmålet.

Husholdningene venter at prisene skal stige med 3,6 prosent i løpet av det neste året. Norges Bank har som mål å holde prisveksten stabil på 2,5 prosent over tid.

Økonomiekspertene som er spurt i undersøkelsen har langt større tro på at sentralbanken når målet. De venter en prisstigning på 2,3 prosent i løpet av det neste året. I fjerde kvartal ifjor var forventningen 2,1 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ekspertene venter dessuten at prisstigningen vil være på 2,7 prosent målt i årlig rate om to år.

Blant partene i arbeidslivet forventes det en prisvekst på på 2,4 prosent de neste 12 månedene, opp 0,3 prosentpoeng fra forrige kvartal.

Næringslivslederne som er med i undersøkelsen venter en prisvekst på på 2,7 prosent i løpet av det neste året. Dette er 0,3 prosentpoeng høyere enn i forrige kvartal.

Les også:

- Noen har strukket strikken for langt

- Mr. Olsen, du må gjøre et valg

Rally kan utsette rentehopp