Rally kan utsette rentehopp

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets tror en fortsatt sterk krone kan få Norges Bank til å signalisere at det varslede rentehoppet likevel ikke kommer i juni.
Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets tror en fortsatt sterk krone kan få Norges Bank til å signalisere at det varslede rentehoppet likevel ikke kommer i juni.

Den sterke kronen kan føre til at sentralbanksjef Øystein Olsen kan komme til å varsle senere renteoppgang, tror sjefanalytiker Erik Bruce.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Med så sterk krone som vi har i dag taler mye for at den første renteøkningen i den nye prognosen kommer senere, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til DN.no.

I Pengepolitisk rapport fra oktober ifjor indikerte Norges Bank at den første renteøkningen i år vil kunne komme i juni i år. Bruce tror imidlertid at den neste prognosen, som kommer i forbindelse med rentemøtet 16. mars, kan komme til å vise at det første rentehoppet blir utsatt.

Utsettelsen forutsetter imidlertid at kronen holder seg på det samme sterke nivået som i dag frem til marsmøtet.

Oljerally for kronen

Kronen har gått markert sterkere i forbindelse med uroen i Midtøsten og Nord-Afrika den siste tiden.

I dag handles en euro til i underkant av 7,74 kroner. For en måned siden kostet en euro 7,92 kroner. Mot amerikanske dollar har kronestyrkelsen vært enda mer markert. En dollar koster i dag 5,60 kroner, mot rundt 5,82 kroner for en måned siden.

Ifølge Bruce ligger den importveide kronekursen, som måler den norske valutaen mot 44 norske handelspartnere, nå rundt tre prosent sterkere enn Norges Bank har lagt til grunn.

Sterkere enn ventet

- Tre prosent sterkere krone trekker normalt rentebanen mye ned, spesielt på kort sikt, sier Bruce.

Han peker på at det er andre faktorer som trekker i motsatt retning, som at forventningene til internasjonale pengemarkedsrenter har steget og at Norges Bank er blitt mer optimistisk med tanke på veksten internasjonalt.

- Men blir kronen liggende på nivået som den er på i dag frem til rapporten blir laget, så vil nok rapporten vise en senere renteøkning enn det som er priset inn i markedet.

Tror på juni-hopp

Bruce tror likevel at rentehoppet kommer i juni, til tross for at han altså tror at sentralbanken kan komme til å endre prognosen.

- Vi tror fortsatt på juni-økning fordi vi tror kronen vil gå svakere. Enten fordi uroen i Midtøsten går over og oljeprisen faller tilbake, eller fordi Norges Bank legger frem en såpass forsiktig renteprognose at den trekker kronen ned, sier Bruce.

Nordea Markets tror sentralbanken hever renten i alt tre ganger i år, slik at styringsrenten ligger på 2,75 prosent ved utgangen av året.

Les også:

- Midtøstenuro kan forlenge perioden med lave renter

Kronerally etter Libya-uro

Spår oljerally for kronen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden