Stabil gjeldsvekst

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Veksten i husholdningens gjeld var uendret fra desember ifjor til januar i år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjeldsveksten i norske husholdninger holdt seg stabil i januar, viser tall som Statistisk sentralbyrå la frem mandag.

Den såkalte tolvmånedersveksten i husholdningenes gjeldsopptak var på 6,5 prosent i januar - identisk med veksten måneden før.

Samlet økte husholdningene og de ikke-finansielle foretakenes gjeld med 6,1 prosent i løpet av tolvmånedersperioden fra januar ifjor til januar i år. Dette var også identisk med veksten i desember.

På forhånd var det ventet at den samlede veksten ville være på 6,4 prosent, ifølge estimater som Bloomberg News har hentet inn.

Samlet var publikums innenlandske bruttogjeld på 3.635 milliarder kroner ved utgangen av januar, opp fra 3.614 milliarder kroner måneden før. Av dette utgjorde husholdningenes innenlandske bruttogjeld 2.128 milliarder kroner ved utgangen av januar.

På vakt

Norges Bank har uttrykt bekymring for at veksten i boligprisene kan føre til at husholdningenes låneopptak vil øke.

«Så langt har det lave rentenivået ikke ført til en vesentlig økning i husholdningenes låneopptak, men veksten i boligprisene og konsumet har tatt seg opp. Hensynet til å gardere mot risikoen for fremtidige finansielle ubalanser som kan forstyrre aktiviteten og inflasjonen et stykke fram i tid, taler for at renten ikke holdes lav for lenge», skrev Norges Bank i forbindelse med rentemøtet i januar i år.

Norske husholdninger er blant de mest forgjeldede i Europa.

- Tallene for Norge er høye. I Norge er gjeldsveksten kommet ned, men det er ingen tegn til at gjelden faller, sa sentralbanksjef Øystein Olsen i et intervju med DN.no tidligere denne måneden.

Les mer:

- Noen har strukket strikken for langt

Tallet alle venter på

Banksjefen lånte Ingebrigtsens luksusvilla i Spania

Flymatsjef stakk av med 134 millioner

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden