Frykter oljesøl fra Vestfold til Aust-Agder

Oppryddingen av oljesøl fra konteinerskipet Godafoss fortsetter mandag. Til venstre i bildet er kystvaktskipet Harstad. Foto: Kystvaktskipet Nornen (Forsvaret/Scanpix)
Oppryddingen av oljesøl fra konteinerskipet Godafoss fortsetter mandag. Til venstre i bildet er kystvaktskipet Harstad. Foto: Kystvaktskipet Nornen (Forsvaret/Scanpix)

Kystverket overvåker kysten langs Vestfold, Telemark og Aust-Agder. Oljesøl fra havarerte Godafoss er funnet flere steder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Olje fra havaristen Godafoss på Hvaler har nådd Sandø i Vestfold. Når isen vendes, kommer oljen til syne. Foto: Arnt E. Folvik (IUA/Scanpix)Olje fra havaristen Godafoss på Hvaler har nådd Sandø i Vestfold. Når isen vendes, kommer oljen til syne. Foto: Arnt E. Folvik (IUA/Scanpix)

Kystvaktskipet Harstad var i aksjon hele natt til mandag i et område vest for Jomfruland. Veiledet av et svensk overvåkingsfly med oljeleteradar om bord, har skipet samlet opp oljeforurensning i området, melder Kystverket. Totalt er det nå samlet opp 100 kubikkmeter.

Les også: Avviser at losen fikk klarering for å forlate skipet

– Vi har hatt store oljepåslag på Vestfold-siden. I dag jobber vi videre med en lekter og en gravemaskin i Sandøsund, sier kommunikasjonsrådgiver Ane Eide Kjæraas i Kystverket.

I området mellom Sandefjord og Larvik er det meldt om olje, både klumper og litt større flak langs iskanten, opplyser Interkommunalt utvalg mot akutt forurensing (IUA) Vestfold. IUA er ute og sjekker flere områder etter meldinger som har kommet inn.

Les også: Is og kulde gjør oljeoppsamling vanskelig

Befaringer

Kjæraas forteller at det har kommet meldinger om oljesøl også fra idylliske Svenner fyr i Larvik, og at Kystverket derfor skal på befaring dit for å se hva som kan gjøres.

Problemet med oljen er at mye av den fester seg til isen, og dermed ikke kan samles opp på vanlig måte. En fordel med isen kan være at den faktisk stopper en del av oljen, så lenge ikke vinden eller temperaturen endrer seg.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) og fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) dro mandag ettermiddag ut i helikopter med Kystverkets Beredskapsavdeling i Horten. Fredag var de to statsrådene på befaring ved havaristen i Hvaler-skjærgården, nå tar de den andre siden av Oslofjorden i nærmere øyesyn – fra lufta.

Les også: Rederi ber om unnskyldning for oljesøl

Olje ved Risør

Mandag melder Varden at det også er observert olje i sjøen utenfor Risør, men ingenting skal ha nådd land i Telemark. Ifølge Kystverket er oljevernmyndighetene både der i fylket og i Aust-Agder i full beredskap. Kystvaktskipet Ålesund rekognoserer langs kysten nedover mot Arendal. De samler opp eventuell olje som de finner.

Siden olje også er kommet under isen, kan den plutselig dukke opp på uventede steder. Kystverket vet fortsatt ikke hvor mye olje det dreier seg om.

– Rederiet og bergingsselskapet jobber med å finne ut hvor mye olje som er igjen i tankene. Før vi har beregningene klare, kan vi ikke si hvor mye olje som har lekket ut, sier Kjæraas.

Les også: Oljen har truffet land på Hvaler

Sjekker strender

Fortsatt er det ikke noe olje i sjøen rundt konteinerskipet, og Østfold ser ut til å ha sluppet unna det verste. Likevel er man på vakt.

– I Østfold skal vi ha flere strandinspeksjoner i dag, men mye av det operasjonelle arbeidet blir hindret av kulde og is. Det er store vanskeligheter for folkene som jobber med dette, både på grunn av kulda og fordi det er vanskelig å ta seg inn til steder med mindre båter som ikke er isbrytere, forklarer Kjæraas.

Rundt selve skipet har det også pakket seg til med enda mer is, men lossingen av konteinere pågår fortsatt. Bergingen av lasteskipet starter trolig i slutten av denne uka, opplyser rederiet Eimskip til NRK.

Les også: Kontainerskip på grunn på Hvaler

Statens naturoppsyn er også mandag ute i båt for å se til fuglene i fjorden. Naturoppsynsmannen avliver skadd fugl som åpenbart ikke vil overleve.Ifølge Kystverket er det så langt meldt om 200 oljeskadde fugl, en del av dem allerede døde.


Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden