Skjulte 8,8 milliarder i utlandet

Det er i sveitsiske banker de største utelandsformuene er avdekket.Illustrasjonsfoto: Scanpix.
Det er i sveitsiske banker de største utelandsformuene er avdekket.Illustrasjonsfoto: Scanpix.

Over 500 personer har meldt seg til Skatt øst med skjulte formuer i utlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at Per Ditlev-Simonsen i 2007 måtte trekke seg ut av norsk politikk etter å ha unngått beskatning ved bruk av hemmelig konto i Sveits, har Skatteetaten hatt en strøm av pågang fra personer som ber om skatteamnesti for sine skjulte formuer i utlandet.

Totalt har 506 personer nå meldt seg til Skatt øst. Ved utgangen av januar hadde etaten behandlet 165 av disse sakene. Resultatet ble at personene til sammen har fått økt sin skattbare formue med 8,8 milliarder kroner. Den skattbare inntekten, det vil si renter på bankinnskudd eller aksjeutbytte, har økt med drøyt 202 millioner kroner.

Overrasket over beløpene

- Disse tallene viser at det er formidable beløp som har vært skult for skattemyndighetene. Mange har skjult formue og inntekter i mange år, sier avdelingsdirektør Jan-Egil Kristiansen ved Skattekrimavdelingen i Skatt øst til ABC Nyheter.

De fleste personene har hatt bankkontoer i Sveits og Luxembourg, som de har skjult for norske myndigheter. Personene som kontakter Skatt øst har en gjennomsnittsalder på 65 år, og de fleste kommer fra Oslos vestkant.

Les også: - Kan bli fryktelig dyrt

Dårlig samvittighet

- Har de dårlig samvittighet?

- Dette er de ting de bevisst har holdt skjult i mange år, og mange føler lettelse når de kommer, sier Kristiansen.

Og de pengesterke gjør rett i å komme før de blir oppdaget gjennom skatteetatens egen kontroll. Melder man seg før man blir oppdaget, slipper man å betale straffeskatt på inntil 60 prosent. Man slipper også å bli politianmeldt. Skatten man skulle betalt, samt renter, må imidlertid betales. Dette regnes ti år tilbake i tid, og beløpene kan derfor bli ganske høye.

Les også: Hemmelig formue kan gi fengsel

Større risiko for å bli tatt

Skatteamnestiordningen har eksistert lenge, men før 2007 hadde Skatt øst bare en eller to slike saker i året. Men oppmerksomheten rundt Ditlev-Simonsen-saken førte til en betydelig større pågang. Kristiansen mener flere gjør lurt i å melde seg nå.

- Fra og med i år er risikoen ved å skjule bankkontorer i Sveits og Luxembourg betydelig større, siden det er nå er inngått samarbeidsavtaler med disse to landene. Det er der de fleste sakene er, så de som fortsatt har skjulte verdier i disse landene risikerer nå å bli tatt, advarer Kristiansen.

- Tror du vi bare har sett toppen av isfjellet av skjulte kontoer?

- Vi har helt sikkert ikke fått alt, det er nok mer. Kontrollarbeid er høyt prioritert hos oss, sier Kristiansen.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden