Meny

Advarer mot skattebomber

Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selskapene bør dokumentere sine omorganiseringer.

Skatteetaten har en betydelig økning i aktiviteten med bokettersyn. Det er høyst reelt, særlig når det gjelder internprising og hvordan et konsern fordeler over- og underskudd mellom selskaper i flere land, sier Marius Leivestad, advokat og partner i revisjons- og rådgivningsfirmaet Ernst & Young.

Han representerte det amerikanske kjemikonsernet Cytec, som tapte mot Skatt Øst i 2008, i en sak som gjaldt omorganisering som førte til at inntekter og overskudd falt kraftig i Cytecs norske datterselskap.

- Cytec hadde ikke god nok dokumentasjon på plass, og kunne nok ha unngått saken om de hadde vært bedre forberedt. I etterkant av finanskrisen ser vi at mange selskaper omorganiserer for å bedre effektiviteten. Da er det ekstremt viktig at det skjer på riktig måte skattemessig for å unngå at vinningen forsvinner i en skattesmell. OECD har kommet med vidtrekkende nye retningslinjer for armlengdes prising av omorganiseringer. De selskapene som ikke forholder seg til disse og har dårlig dokumentasjon vil få problemer med skattemyndighetene, spår Leivestad.

Han mener disse risikerer å gå på noen solide skattebomber.

- Skatteetaten legger stor vekt på at selskapene kan dokumentere at omorganiseringen er gjennomført på armlengdes vilkår, som om den var skjedd mellom uavhengige parter. Mange bedrifter har tatt lett på dette, og vi ser da at skatteetaten tildels går aggressivt inn i skjønnsutøvelsen og stiller seg fri til å spekulere i faktum. Da har vi sett noen saftige skjønnsligninger med ileggelse av renter og opptil 60 prosent tilleggsskatt, sier Leivestad.

Les også:

Du kan få skattesmell på firmabilen

Talltull ga åtte måneder restskatt-mareritt

Populært