Meny

- Hele oppgangen i aksjemarkedet vil fordufte

Albert Edwards mener Kinas økonomi er en stor boble, spesielt boligmarkedet (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gruppementalitet gjør at folk aldri ser bobler - og ikke ser den boblen vi nå er i, mener Societe Generals stjerneanalytiker Albert Edwards.

Gruppementalitet oppsummerer hvorfor ingen i Det internasjonale pengefondet IMF klarte å se at boblen vokste seg større før finanskrisen var et faktum, skriver sjefstrateg Albert Edwards i Societe Generale i en fersk analyse. Stjernestrategen er kjent for å være en pessimist.

Les også: - Hvis dette stemmer, er USA i trøbbel!

Hans konklusjon er - uansett hvor mye vi studerer årsakene til finanskrisen, så har ingenting endret seg og ingenting kommer til å endre seg. For fortsatt er det gruppementaliteten som råder.

Blir latterliggjort

- Annerledes-tenkende ble latterliggjort på midten av 2000-tallet ettersom de amerikanske og britiske boligboblene trosset pessimistene som advarte mot kollaps. Det store flertallet av analytikere ga det faktum at pessimistene tilsynelatene tok feil, enda mer tillit til at det faktisk ikke eksisterte noen boble, skriver Edwards.

- Men hva har endret seg? Den nye gruppementaliteten er at den kinesiske økonomien ikke vil krasje på samme måte som den amerikanske økonomien gjorde i 2008, skriver Edwards.

Les også: - Alt er gjort galt

Istedet velger de fleste å fremskrive dagens vekst fra nå og til evigheten. Og til tross for at vestlige land har opplevd to aksjebobler i løpet av ett tiår, har de kvantitive lettelsene tatt analytikernes optimisme tilbake til all-time-high, påpeker han.

Hele oppgangen vil forsvinne

Societe Generales sjefstrateg tror ikke vi står foran en korreksjon, han tror hele aksjeoppgangen siden bunnen står i fare.

- Personlig vil jeg kategorisere hele oppgangen i aksjemarkedet siden mars 2009 som et «bear market rally» som før eller siden vil tryne, advarer han.

Les også: - Se opp for stor overreaksjon

Mest bekymret er Edwards for Kina og råvaremarkedet.

- Mange synes å ha glemt hvor stygt prisene kollapset i andre halvår 2008 - med andre ord har de glemt hvor overbevisende, men feil gruppementaliteten var den gangen.

Han mener Kinas økonomi er en virkelig stor boble og viser spesielt til boligboomen i landet. Edwards peker på to sammenligninger som kan få endel investorer til å svelge tungt: Kinesiske boliger er nå verdsatt til 350 prosent av kinesisk BNP. Det samme var tilfelle for Japan i forkant av at boligboblen sprakk der i 1990. Byggeaktivitetene i Kina står for en fjerdedel av den økonomiske aktiviteten i landet. det er det samme som i Irland før krisen.

Les også: - Se østover mot Japan

Les flere nyheter her

Privatøkonomi
Populært