Nordmenn mener svensker jobber hardere

Høye tanker om svenskene: Hele fire av ti mener svensker har høyere arbeidsmoral enn oss ifølge undersøkelsen. Foto: Scanpix
Høye tanker om svenskene: Hele fire av ti mener svensker har høyere arbeidsmoral enn oss ifølge undersøkelsen. Foto: Scanpix

Fire av ti nordmenn mener at svenskene har bedre arbeidsmoral enn det vi selv har, konkluderer en fersk undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er forsknings- og konsulentbyrået Kairos Future som står bak undersøkelsen bestilt av Manpower.

Konsernsjef i Manpower, Maalfrid Brath, tror disse tallene har en sammenheng med at svensker i Norge er mer vant til et mer krevende arbeidsmarked.

Les også: Fagbrev og gode norskkunnskaper?

- Svenskene har hatt høyere arbeidsledighet enn oss, særlig blant de unge. Samtidig har lønninger og levestandard blitt høyere i Norge enn i Sverige. Å være svensk i Norge betyr gode inntekter, og mange er her for å tjene og spare opp penger. Da er det ikke så rart at svenskene oppleves å ha høy arbeidsmoral, sier Brath i en pressemelding.

Tror oljen har skylda

Ifølge undersøkelsen mener en stor andel av de spurte at oljerikdommen har bidratt til å svekke arbeidsmoralen vår. Hele seks av ti mener arbeidsmoralen er blitt noe svekket på grunn av oljeinntektene våre. Nordmenn i alle aldre og i de fleste yrker er enige i at landet ikke hadde vært et av verdens rikeste uten oljen. Bare ni prosent av de spurte tror at Norge kunne vært et av verdens rikeste land, selv uten oljen.

Les også: Flere svensker pendler til Norge

- Det er urovekkende at så mange mener at arbeidsmoralen i Norge er svekket som følge av de store oljeinntektene. Det er liten tvil om at oljeinntektene har gjort det enklere å bygge ut gode velferdsordninger i Norge. Dette er ordninger som det i all hovedsak er bred enighet om. For at vi skal beholde de gode ordningene, er vi avhengige av at folk verken utnytter ordningene eller glemmer at det er arbeid og verdiskaping som tross alt er hovedkilden til velferd også i Norge, sier Maalfrid Brath.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden