Meny

Angrep mot nettbanker

Følg rådene fra din bank om nettbankbruk, lyder rådet fra ekspertene. Arkivfoto: Kyrre Lien (Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kriminelle kan ha tilgang til din konto.

Kriminelle forsøker å nå norske nettbanker via trojanske hester eller uønsket programvare, det melder NRK.

– Flere norske banker har registrert en trojaner som er tilpasset de norske nettbankene, sier Knut Kvalheim fra Bankenes standardiseringskontor (BSK) til NRK.

I dag tidlig var over 2.000 nettbankkunders pc-er i Norge infisert av trojaneren. Av disse var 200 kunder pålogget nettbank. Foreløpig vet man om to ulovlige transaksjoner som er gjennomført, og ytterlige ti som er forsøkt gjennomført.

Stjeler konfidensiell informasjon

Trojaneren kalles SpyEye og har vært på markedet i over ett år. Den stjeler konfidensiell informasjon og kan overvåke når en bruker logger seg inn i en nettbank.

– Et titall betalinger er forsøkt gjennomført, men bankene har stoppet de fleste, sier daglig leder Knut Kvalheim i Bankenes Standardiseringskontor (BSK) til NTB.

I tillegg er trojaneren i stand til å lage falske innloggingssider til nettbanker. På denne måten kan den hente informasjon som gir uvedkommende tilgang til kontoene.

– Det settes nå inn ulike sikkerhets- og mottiltak for å stoppe denne kriminaliteten, og det er bankene selv som har avdekket virksomheten, sier Stine Neverdal, senior kommunikasjonsrådgiver i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

Neverdal legger til at Kripos er kontaktet.

Angriper andre land

Ifølge Kjetil Berg Veire, informasjonssjef i Nasjonal sikkerhetsmyndighet, er det sannsynlig at programmer som dette også angriper i andre land enn Norge.

– Vi forsøker å få et samlet bilde av det som skjer i Norge og internasjonalt.

Berg Veire understreker at publikum bør holde datamaskinene sine oppdaterte med antivirusprogram. I tillegg bør man følge rådene om ikke å åpne vedlegg fra ukjente avsendere og ellers følge rådene fra banken om nettbankbruk.

Bankene oppfordrer folk til å sikre datamaskinene sine med programvare for å sperre trojanere. Trojaneren SpyEye biter kun på datamaskiner som kjører Windows-operativsystemer. Linux- og Mac-brukere slipper å bekymre seg.

Ikke virus

Trojanere er ikke datavirus, men dataprogrammer som åpner en bakdør på brukerens datamaskin. Bakdøren brukes til å stjele for eksempel passord. Trojanere utgir seg for å være noe helt annet enn de er, for eksempel et nyttig program, for å lokke brukeren til å installere det.

Les flere nyheter her

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært