Meny

Oljeminister taus om konsekvensutredning

Regjeringen jobber med spørsmålet om konsekvensutredning for nordområdene og håper å være ferdig før 1. april, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp). Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen jobber med spørsmålet om konsekvensutredning for nordområdene og håper å være ferdig før 1. april. Utover det vil ikke statsråd Terje Riis-Johansen (Sp) si noe om hvor saken står.

Regjeringspartiene SV og Sp har uttrykt betydelig motstand mot en konsekvensutredning, som er juridisk nødvendig for å drive oljevirksomhet, også i området Lofoten, Vesterålen og Senja. Bak lukkede dører diskuterer regjeringen nå framtiden for norsk petroleumsnæring i nord. Blir resultatet at regjeringen går inn for en konsekvensutredning, vil SV trolig trekke seg fra det rødgrønne samarbeidet.

Les også: Erna og Jens krangler om oljemilliardene

– Vi er i en fase der vi jobber med denne avgjørelsen. Vi skal prøve å være ferdig med dette i løpet av første kvartal. Det blir forhåpentligvis før 1. april. Før det kommer jeg ikke til å ta den debatten ut av regjeringskontorene, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen til NTB.

Norge etter 2020

Tirsdag holdt statsråden første innlegg da den 17. Offshore Strategikonferansen i Stavanger åpnet. Over to dager skal 300 deltakere fra bransjen gis oppdateringer om petroleumsteknologi og – strategier. Gass- og oljeproduksjonen vil trolig holde seg stabil de kommende ti årene med ressurser primært fra eksisterende, modne felt. Spørsmålet er hva som skjer på norsk sokkel etter 2020.

Les også: Rødgrønt flertall mot oljeboring

Selv om Riis-Johansen er taus om innholdet i regjeringens linje, har han et løfte til olje- og Gass-Norge:

– Den kommende petroleumsmeldingen skal bli et samlende dokumentet. Basis i melding er at hovedlinjene i petroleumspolitikken skal ligge fast for å sikre forutsigbarheten i næringen. Dere skal vite hva som kommer rundt neste sving.

Store ressurser

Uten å si noe direkte om en konsekvensutredningen for nordområdene, understreker statsråden hvor viktig Snøhvit og Goliat er blitt i nord.

– Disse feltene står for en betydelig verdiskaping og sysselsetting. Det viser at de største mulighetene for framtiden ligger i havområdene utenfor Nord-Norge, sier Riis-Johansen

Han trekker fram delelinjeavtalen for Barentshavet med Russland som fjorårets desiderte høydepunkt for norsk sokkel.

– Avtalen er fortsatt ikke ratifisert, så vi vil ikke si så mye mer enn at vi virkelig har fått nye arealer i stort monn. Det gir fantastiske muligheter for petroleumsindustrien framover. Disse skal vi kartlegge grundig når ratifikasjonen er på plass, trolig om ikke så lenge. (©NTB)

Privatøkonomi
Populært