Meny

Gasskollaps i 2020

- Vi må gjøre funn i områder vi ikke har gjort funn i foreløpig, for å klare å opprettholde produksjonen på lang sikt, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2020 vil ikke Norge lenger klare å levere naturgassen til Europa som vi har forpliktet oss til. - Vi må gjøre betydelige funn, sier oljeminister Terje Riis-Johansen.

De store funnene har uteblitt i det man trodde var lovende gassområder i Norskehavet, og Oljedepartementet har nedjustert anslagene for uoppdagede ressurser. Fra man gjør et funn til man produserer olje og gass, tar det 10-11 år.

Det begynner å haste.

- Norge skal være en stabil og sikker gassleveranser fremover. Men det ikke tvil om at vi trenger å gjøre betydelige funn dersom kurven skal holde seg slik vi vil etter 2020, sier olje- og energiminister Terje Riis- Johansen

Les også: Dalsnuten er tørr

Har lovet EU økning

Mens politikerne i EU har forhåndsbestilt en økning fra 100 til 120 milliarder kubikkmeter gass (bcm) rundt 2020 fra Norge for å oppfylle både energibehov og ambisjoner om klimakutt, er fasiten at leveransene vil falle fra 100, til 70 og ned til 50 bcm fra 2020-2030.

I disse tallene er alle ressurser man har funnet regnet inn. Den usikre faktoren er de funnene man gjør de neste årene.

- Vi trenger påfyll av to nye Luva-felt hvert år for å opprettholde gasseksporten på samme nivå som i dag, sier Knut Aaneland i oljeselskapet North Energy.

Han skal legge frem tallene i ettermiddag på Offshore Strategikonferansen i Stavanger, leverandørindustriens årlige konferanse.

North Energy har med god hjelp fra blant andre forskningsinstitusjoner, Gassco og Oljedepartementet og med støtte fra Barentssekretariatet laget en rapport om fremtiden for norsk gass. Oljeselskapet ønsker seg rask igangsetting av oljevirksomhet i de nyervervede havområdene i grenseområdet mot Russland.

Må ha nye leteområder

- Med dagens produksjon kommer det til å gå bratt ned i 2020, sier oljedirektør Bente Nyland.

Det er hun som har ansvaret for å fortelle Olje- og energidepartementet hvordan det står til i norsk oljeverden.

- Vi må gjøre funn i områder vi ikke har gjort funn i foreløpig, for å klare å opprettholde produksjonen på lang sikt, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

Og han innser at man ikke kan fortsette helt som i dag.

- Det er klart at potensialet ligger i en kombinasjon av modne områder og nye leteområder, sier han.

- Har litt å gå på

Bente Nyland understreker at det i dag holdes tilbake produksjon både på Ormen Lange og Troll, og at leveransene til Europa i for eksempel 2022 blir sterkt påvirket av hvor mye man velger å levere i dag.

- Har vi noen som helst sjanse til å fortsatt levere 100 bcm til EU i 2022?

- I 2022, kanskje. Men videre utover avhenger det av om man øker produksjonstillatelsen på de store gassfeltene, sier Nyland.

På Troll holdes gassproduksjonen nede, på Ormen Lange holdes den tilbake som følge av en politisk beslutning.

Les også på Dn.no

Til Syden etter kollaps

Vil løse tidenes hodepine

Slik blir Fredrikens nye utbyttemaskin

Les flere nyheter her

Privatøkonomi
Populært