Meny

Norsk skipsreder vil henrette pirater på stedet

Mistenkte somaliske pirater på dekket av et indisk kystvaktskip i Mumbai. Foto: Scanpix/Reuters.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den norske skipsrederen Jacob Stolt-Nielsen (79) mener makt er det eneste språket pirater forstår. Derfor foreslår han at de henrettes på stedet.

I et leserinnlegg i Dagens Næringsliv skriver skipsrederen at det er uforståelig at ikke militære flåter senker piratenes båter «med mann og mus». Pirater lar seg ikke skremme av å bli stilt for en sivil domstol, ifølge Stolt-Nielsen.

– Jeg er litt tøff i det innlegget, men jeg sier det som det er. Den eneste måten å få piratvirksomheten til å avta på er å henge piratene. Det eneste språket de forstår er makt, utdyper Stolt-Nielsen overfor Dagens Næringsliv.

Det sitter i dag over 700 sjøfolk som gisler på mer enn 30 kaprede skip. Skipsrederen erkjenner at strategien med å henrette piratene vil koste mange liv blant internasjonale sjøfolk på kort sikt.

– Det kan tenkes at piratene vil ta hevn over denne tøffere behandling på de mannskapene de allerede holder som gisler. Det må man innse, skriver Stolt-Nielsen.

Les også: Andre redere vil ha staten til å betale.

Stolt-Nielsen mener det er blitt for lukrativt å bli pirat.

– Piratvirksomhet har vokst enormt. De får mellom 25 og 40 millioner kroner per båt, og har ingen utgifter, sier rederen.

Den norske rederen får støtte av sin rederkollega Herbjørn Hansson i Nordic American Tankers.

– Pirater må behandles som pirater, sier Hansson.

Regjeringen har foreløpig ikke tatt stilling til om skip som seiler under norsk flagg har lov til å væpne seg. (©NTB)

Privatøkonomi
Populært