Meny

Kinas handelsoverskudd krymper

Kineserne avslutter nyttårsfeiringen 17. februar med en lyktefestival. At den viktige høytiden kommer tidligere enn i fjor, blir satt fram som en av forklaringene på at januartallene for kinesisk import og eksport er svært forskjellige fra i fjor (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kinas handelsoverskudd er på det laveste nivået på ni måneder.

Kinas eksport gikk opp med 37,7 prosent fra januar i fjor til januar i år, men importen økte mer, med 51 prosent for samme periode.

Det kinesiske handelsoverskuddet beløp seg i januar til 38 milliarder kroner, noe som er lavere enn det forventede 63 milliarder kroner. I desember var handelsoverskuddet på 76,7 milliarder kroner.

Les: Kan få kinesisk bråstopp

Analytikere påpeker at prisen på råvarene som Kina kjøper, er blitt høyere, noe som har bidratt til de høye tallene for import. Men de sier også at den økte eksporten tyder på at markedene som tar imot kinesiske varer i USA og Europa, er på bedringens vei.

Nyttårsskjevhet

Samtidig advarer ekspertene mot å tolke for mye inn i tallene for januar. De viser til at den kinesiske nyttårsfeiringen kommer tidligere i år enn i fjor. Store selskaper har peiset på for å bli ferdige med produksjon og bestille nye varer i de siste ukene av januar, før arbeiderne tar ferie.

– Veksten kan bli litt tregere i månedene som kommer, sier Wang Hu, en analytiker ved Guoai Junan Securities i Shanghai.

Les: Det koker i Kina

Uansett styrker tallene Kinas posisjon før G20-landenes finansministre skal møtes senere i uka. Møtet skal legge planer å håndtere ubalansen i internasjonal handel som bidro til den globale finanskrisen i 2008. Her er Kinas handelsoverskudd sett som sentralt.

Nest størst

Japanske myndigheter offentliggjorde mandag tall som bekrefter at Kina har tatt over Japans posisjon som verdens nest største økonomi etter USA.

Japans bruttonasjonalprodukt økte med 3,9 prosent til 32.000 milliarder kroner i 2010, mot et bruttonasjonalprodukt på 34.500 milliarder kroner i Kina, viser de japanske tallene.

Les: Japan passert av Kina

I fjerde kvartal sank den økonomiske produksjonen i Japan med 1,1 prosent, blant annet som følge av en utfasing av subsidier til bilindustrien. (©NTB)

Les flere nyheter her

Privatøkonomi
Populært