Meny

Omfattende kutt i Obamas 2012-budsjett

USAs president Barack Obama varsler omfattende sparing for å kutte det amerikanske budsjettunderskuddet. Men Republikanerne, som har flertall i Representantenes hus, ønsker enda dypere kutt (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president Barack Obama varsler omfattende kutt i budsjettet for neste år. Men han kan vente seg et durabelig oppgjør med Republikanerne for å få budsjettet vedtatt i Kongressen.
Fakta om Obamas budsjettkutt

* Underskuddet på statsbudsjettet skal ned fra 1.645 milliarder dollar i finansåret 2011 til 1.101 milliarder i finansåret 2012. Målet er at underskuddet skal reduseres med 1.100 milliarder over de neste ti årene.

* Finansåret 2012 starter 1. oktober 2011.

* Underskuddets andel av den totale økonomien skal ned fra 10,9 prosent til 3,2 prosent i 2015.

* Ikke-øremerkede midler til formål annet enn sikkerhet skal fryses i fem år.

* Det skal kuttes i 200 føderale programmer. Dette skal spare 33 milliarder dollar i finansåret 2012.

* Forsvarsutgiftene skal reduseres med 78 milliarder dollar over de neste fem årene.

* Underskuddet på statsbudsjettet skal holdes på rundt 3 prosent av BNP fra 2015 av.

(Kilde: Reuters) (©NTB)

I løpet av en periode på ti år skal USAs underskudd reduseres med 1.100 milliarder dollar, eller grovt regnet 6.600 milliarder kroner, heter det i Obamas forslag.

Det skal skje med dype kutt innen helse, forsvar og stans i bruk av frie, føderale midler til annet enn sikkerhetstiltak.

– De økonomiske realitetene vi står overfor, krever vanskelige valg, sier Obama i en uttalelse til Kongressen, som fikk budsjettforslaget framlagt mandag.

– Et tiår med underskudd, forverret av virkningen av krisen og skrittene vi måtte ta for å stoppe den, har satt oss på en kurs som ikke er bærekraftig. Mitt budsjett peker ut en vei for hvordan vi kan nedbetale denne gjelden, tilføyde Obama.

– Vil ha større kutt

Men Republikanerne skulle gjerne sett enda mer omfattende budsjettkutt og anklager Obama for å være en liberaler som er glad i både skatter og å bruke offentlige penger.

– Presidenten snakker som en som innser at utgiftene er ute av kontroll, men dette har hittil ikke blitt fulgt opp av handling, sier Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell.

Les: Skuffende vekst i USA

– Amerikanerne ønsker ikke utgiftsstopp på et nivå som ikke er bærekraftig. De vil ha kutt, dramatiske kutt. Og jeg håper presidenten vil samarbeide med oss for raskt å oppnå dette, sier den republikanske lederen.

Enighet om kutt

Talsmenn fra Obama-administrasjonen forsøkte samme dag å understreke at Demokratene ønsker samarbeid om budsjettet.

– Selv om vi muligens har enkelte uenigheter i starten, er vi veldig ivrige etter å samarbeide med republikanere for å kutte utgifter og redusere underskuddet vårt, sier en sentral tjenestemann.

– Debatten i Washington handler ikke om hvorvidt det skal spares eller brukes penger. Begge parter er enige om at det skal kuttes. Spørsmålet er hvordan vi kutter, og hva vi kutter, sier tjenestemannen.

– En begynnelse

Budsjettet har en forsiktig og varsom snarere enn en dristig og helhetlig tilnærming til å redusere USAs underskudd, og det er et forsøk på å skape enighet mellom de to partiene, skriver avisen The New York Times i en analyse.

Flere økonomer er mer positive til Obamas budsjett enn republikanske ledere.

– Dette er en begynnelse, et skritt i riktig retning, sier Philip Poole, som er sjef for makroinvesteringsstrategier ved HSBC Global Asset Management i London.

– Men det er mye mindre enn Republikanerne ønsket å se. Det er ikke opplagt at dette faktisk blir vedtatt, sier han.

Les: Skattelette kan gi gjeldskrise i USA

Økonom Peter Dixon ved Commerzbank i London stiller spørsmål ved om det er tilstrekkelig å redusere underskuddet med 1.100 milliarder dollar på ti år.

– Det USA trenger for å få budsjettfinansieringen sin i orden, er ganske enkelt vekst. Det er ikke opplagt for meg at regjeringens utgiftstiltak som skal settes i verk, vil bidra noe særlig til å endre utsiktene på kort sikt, sier han.

Dragkamp

Budsjettet Obama la fram mandag, er et forslag til Kongressen og inneholder presidentens viktigste politiske prioriteringer.

Mens Demokratene før valget i fjor høst hadde kontroll over hele Kongressen, er det i dag Republikanerne som kontrollerer Representantenes hus.

Les: - USA er konkurs innen 2020

Det betyr at budsjettfremleggelsen er starten på en flere måneder lang dragkamp i den folkevalgte forsamlingen om hvordan det til slutt skal bli seende ut.

Dixon tror nettopp denne prosessen vil føre til at budsjettet til slutt blir ganske annerledes enn det som nå legges fram. (©NTB)

Privatøkonomi
Populært