Meny

Kinesisk tørke kan gi prisrally

Kinesiske myndigheter har lovet å bore 1350 nye brønner i åtte jordbruksprovinser for å hjelper bønder med å redde avlingene sine (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To tredjedeler av Kinas hveteproduksjon er truet av den verste tørken på 60 år. Det kan få enorme konsekvenser.

Kina opplever den verste tørken på 60 år og i åtte provinser på Den nordkinesiske slette er situasjonen prekær. Disse provinsene står for to tredjedel av Kinas hveteproduksjon. Det kinesiske landbruksdepartementet opplyste tidligere i måneden at tørken har påvirket 35,1 prosent av hveteområdene.

Hveteprisene på råvarebørsen i Chicago - som er en global referansepris for hvete - nådde i forrige uke sitt høyeste nivå på 29 måneder på frykten for at avlingene feiler og verdens største kornprodusent må ut i det internasjonale markedet for å dekke sitt behov.

- Dette kommer helt sikkert til å drive hveteprisen oppover, sier sjefanalytikeren for råvarer Bjarne Schieldrop i SEB til DN.no.

Har sendt ut advarsel

Situasjonen i Kina er så alvorlig at FNs organisasjon for mat og jordbruk (FAO) har gått til det sjeldne skritt å sende ut en. «global early warning» (Ekstern lenke)

- Selv om vintertørken så langt ikke har påvirket hveteproduktiviteten, kan situasjonen bli kritisk hvis det også blir tørke til våren og/eller temperaturen i februar faller under det normale, advarer FAO.

-Trenger mye regn

Enkelte viktige jordbruksprovinser har knapt hatt nedbør på mange måneder, og vann er blitt mangelvare. Kornbøndenes problem er ikke bare at vannmangelen tørker ut jorden - mangelen på sne gjør også at avlinger ikke får den beskyttende kappen mot vinterfrosten den normalt har. På Den nordkinesiske slette, som er Kinas viktigste jordbruksområde, plantes nemlig vinterhvete før vinteren setter inn. Nå står store deler av disse avlingene i fare for å gå tapt. Det trengs mye nedbør før våren kommer for at de kommende skuddene skal klare å utvikle seg normalt.

- Agri-eksperter sier at det er for tidlig å kunne gi en god estimering av situasjonen i Kina. Det er normalt tørrere om vinteren i dette området. Således burde vinterhveten fortsatt være i live. Men hvis det blir varmere og hvis det ikke kommer mer regn, da snakker vi ikke om lavere produksjon av hvete i dette området, da snakker vi om null produksjon av vinterhvete i det berørte området, sier Schieldrop.

Bidratt til uro

Hvis avlingene feiler, kan det tvinge Kina til storstilte kjøp i det internasjonale jordbruksmarkedet. Landet er verdens største hveteprodusent og kinesiske myndigheter ser det som sentralt for landets nasjonale sikkerhet å være selvforsynt med jordbruksprodukter.

De økende matvareprisene har vært en viktig årsak til uroen som startet i Nord-Afrika og spredde seg fra Tunisia, til Egypt og Midtøsten.

- Kinesiske myndigheter er redde for en økning i matvareprisene. Store deler av den kinesiske befolkningen er veldig fattige, så kinesiske myndigheter vil være raskt ute med kjøpsordre hvis det blir behov for det, sier SEBs sjefanalytiker for råvarer.

Og Kinas størrelse gjør at kjøp av hvete i det internasjonale markedet kan få store konsekvenser.

- Hvis kornavlingene i Kina blir ødelagt, vil Kina gi sine kjøpsordre og det vil få en veldig «bullish» effekt.

Risikerer global matkrise

Schieldrop sier at de nordlige provinsene står for rundt 75 millioner tonn av Kinas totale hveteproduksjon som i 2009 var på 112,5 millioner tonn. Hvis en tredjedel av hveteproduksjonen i dette området ødelegges av tørken, men man forutsetter at vinterhveten utgjør halvparten av årsproduksjonen i området og at bøndene kan plante nytt for sommeren, vil Kina mangle 12,5 millioner tonn hvete. Det tilsvarer at globale lager faller fra 82.5 dagers dekning til 76.6 dagers dekning.

- Således leder ikke tørken alene opp til en global krise. Hvis kineserene kommer inn i det globale markedet for å kjøpe større volumer vil det likevel kunne øke prisene i et ellers relativt tynt globalt agri-marked betydelig, sier han.

Det uberegnlige værfenomentet La Niña kan ytterligere forverre situasjonen og lede verden mot en global matkrise, advarer Schieldrop.

- Det som vil kunne føre til at man beveger seg nærmere en global krise ville være hvis det nåværende La Niña-værfenomenet ikke faller tilbake i midten av 2011 som forventet, men istedet utvikler seg til en mangeårige hendelse.

Les også:

Børsboomen i Chicago sendte president på flukt

Rådyr kaffe i vente

Frykten er overdrevet

- Nye rekorder i 2011

Populært