Meny

SAS trues av pensjonsbombe

Foto: Pressebilde/SAS

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SAS´ pensjonsgjeld gjør det nær umulig å selge flyselskapet.

Det vil ikke være egenkapital igjen i SAS etter at kjøper har gjort opp pensjonsregningen, skriver Dagens Næringsliv.

I tillegg må selskapet trolig ta forpliktelsene det har for leie av fly og lokaler inn i balansen, som dermed vil se enda skrøpeligere ut.

Etter store underskudd og påfyll av friske milliarder fra eierne de siste årene, er SAS i ferd med å avslutte den omfattende ryddejobben. I 2011 lover selskapets nye konsernsjef Rickard Gustafson overskudd.

Frykt for ny turbulens

Men nye regnskapsregler som etter alt å dømme blir innført fra 2013, kan føre SAS inn i ny finansiell turbulens. Regelendringene gjelder først pensjon og så leieavtaler (leasing). De nye reglene kan føre til en dramatisk svekkelse av SAS´ bokførte egenkapital og soliditet.

Lavere avkastning på pensjonsmidlene enn forutsatt har ført til at selskapet ved utgangen av 2010 manglet 10,3 milliarder svenske kroner til å ha nok midler til å dekke fremtidige pensjonsutbetalinger.

Fra 2013 må trolig denne regningen gjøres opp. SAS´ egenkapital ville ha blitt redusert fra 14,4 til skarve 4,1 milliarder svenske kroner ved utgangen av 2010 hvis selskapet skulle ha gjort opp regningen nå.

- Trolig enda høyere regning

Norges fremste ekspert på regnskapsføring av pensjoner, Finn Kinserdal, anslår imidlertid at pensjonsregningen egentlig er seks til åtte milliarder svenske kroner høyere enn det SAS selv beregner.

I så fall har SAS i realiteten en negativ egenkapital i størrelsesorden minus to til minus fire milliarder svenske kroner ved utgangen av 2010.

Les også:

SAS har ikke mer å selge

Elendige tall fra SAS

SAS tror på overskudd i 2011

Privatøkonomi
Populært