Meny

- Vi tjener ørlite grann

DnB Nors konsernsjef Rune Bjerke satser på boliglån for å sikre seg flest mulig kunder (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DnB Nor-sjef Rune Bjerke låner ut penger til norske boliglånskunder nesten gratis.
Markedsoversikter

Boliglånskalkulator
Kalkulatoren viser de beste og de største lånegiverne innenfor 60 prosent og 80 prosent av markedsverdi, på forskjellige lånebeløp.

Boliglån - topplisten
Viser de fem beste bankene på fire forskjellige beløp, innenfor både 60 prosent og 80 prosent av markedsverdi.

Fastrentelån
Boliglån med fastrente i bindingsklassene 3, 5 og 10 år. Listene blir oppdatert hver andre uke. Rentene tar utgangspunkt i lån på 1 million kroner.

Billånskalkulator
Billånslisten her består av «ekte» billån. Det vil si lån med pant i bilen. Du kan velge mellom visninger for 0 prosent egenkapital, 20 og 35.

Høyrentekalkulator
Kalkulator som gir deg de beste rentetilbudene, og hva de største bankene tilbyr. Kalkulatoren viser deg en liste over det beløpet du legger inn.

Høyrenteoversikt - topplisten
Viser de fem beste bankene på seks ulike beløp.

BSU - renteoversikt
Oversikt over bankene med de høyeste renten, og fra de største bankene.

Det er ikke bare eiendomsmeglere, daglivareforhandlere og elektronikkbutikker som driver med lokkepriser.

DnB Nor, Norges største bank, har gått så langt at den knapt tjener penger på boliglånene den gir til sine privatkunder.

Grunnen? Privatkunder gir gull i kassen andre steder i banken - og da gjelder det å ha mange av dem.

- Boliglånsrenten er en ekstremt viktig signalpris. Vi må ta innover oss av vi må være konkurransedyktige her, sier toppsjef Rune Bjerke i DnB Nor.

Han la torsdag frem nok et brakresultat for banken: Bjerke knaller til - igjen

- Marginene kan ikke bli lavere

Ser man på utviklingen i rentemarginene i DnB Nor-konsernet har utviklingen vært svært heldig for bankens kunder. Rentemarginen, altså forskjellen mellom innskudds- og lånerenten, var på 3,31 prosent i 1995 mens den ligger på 1,95 prosent i dag.

- Tjener dere noe på boliglånene deres lenger?

- Vi tjener ørlite grann, men vi tjener ikke mye. Det aller beste boliglånstilbudet vi gir har vi bare en superliten margin på, sier Bjerke til DN.no.

- Hvor mye lavere kan marginene bli nå?

- Marginene kan ikke bli lavere enn de er nå. Da blir det null eller negativ margin. Man har nådd en marginbunn på boliglån, og over tid tror jeg at marginene vil gå litt opp igjen, sier Bjerke.

Tjener på andre produkter

Han understreker imidlertid at det er den totale lønnsomheten som har noe å si. For selv om banken ikke tjener spesielt godt på boliglånene, gjør en stor kundebase at banken kan selge mange andre produkter.

- Disse kundene har BSU, de har lønnskonto, de har kredittkort og de leaser kanskje en bil, forklarer han.

Må ha fortjeneste

- Så dere henter inn inntektene i en annen ende?

- Det vil alltid være sånn at man må ha fortjeneste på noen produkter og tjenester. Hvis ikke har man ikke en fortjeneste som forrenter den kapitalen som ligger der. Vi har tatt konsekvensen av at folk flest er ekstremt opptatt av boliglånsrenten. Da må vi være istand til å levere på det, sier banksjefen.

Han mener imidlertid at banken ikke gjør noe galt ved å lokke kundene inn med så lave boligrenter.

- Dette er jo ikke noe annerledes enn når dagligvarebutikkene selger grillmat med tap for å få kundene inn i butikken, sier han.

abcpenger/kalkulator:

Finn beste boliglån - flytende rente

Så mye dyrere blir lånet

Sprer risikoen

Banken bruker også boliglånene sine til å få lån i de internasjonale markedene. For bankene er det viktig med personkunder, fordi det er så mange av dem.

- Da sprer man risikoen på et stort antall mennesker. Én av tingene som er farlig for en bank er for mye konsentrert risiko på noe få kunder. Derfor blir det å ha mange personkunder sett på som noe positivt blant de som investerer i bank, sier Bjerke.

Følger markedsrenten

DnB Nors utlånsrente er nå på et svært lavt nivå, og Bjerke utelukker ikke at banken kan komme til å sette opp renten før Norges Bank. Det er ventet at sentralbanken vil skru til renteskruen i mai eller juni.

- Vi kan ikke utelukke det, men vi følger først og fremst markedsrenten. Den utvikler seg både i forhold til hva Norges Bank gjør, og også i forhold til hva man forventer at Norges Bank skal gjøre. Det blir en kombinasjon av handling og forventinger, sier Bjerke.

Les også:

Bjerke knaller til - igjen

Deler Dnb i to

DNTV: Tror det blir enda bedre

Privatøkonomi
Populært