Meny

Obama vil ha både kutt og investeringer

Obama må kjempe harde kamper med Republikanerne for å få gjennomslag for sine planer for å takle USAs gjeld (Foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president Barack Obama varsler både nedskjæringer og nye investeringer i budsjettforslaget for neste år som han legger fram mandag.

Republikanerne mener han ikke tar det enorme underskuddet, som nå ligger an til å nå 1.500 milliarder dollar, på alvor, og varsler enda dypere kutt og nullvekst i nye investeringer. USAs statsgjeld når i år opp i 14.000 milliarder

Samtidig la republikanerne i Representantenes hus fram en plan for å kutte også i årets budsjett. Dermed legger de opp til en tautrekking med Demokratene som kan ende med at staten må stanse sin virksomhet og stenge dørene i mars.

Plan for framtiden

Lørdag drev Obama litt forhåndreklame for budsjettforslaget for 2012 som han legger fram mandag. I sin ukentlige radiotale kalte han budsjettet en plan for at USA kan sette tæring etter næring og samtidig investere for framtidig vekst.

Han avslørte ikke mange nye detaljer i talen, men fra før har han varslet at han vil fryse utgiftssiden på budsjettet, bortsett fra faste poster og forsvar og sikkerhet, og dermed spare inn 400 milliarder dollar over fem år.

Les også: Obama har sluttet å røyke

– Vi har gått gjennom budsjettet for å skjære bort sløsing, sa han og viste til et forslag om å selge tusenvis av statlige bygninger som ikke lenger trengs, og å fryse lønningene til statsansatte.

Samtidig gjorde han det klart at han er fast bestemt på å få gjennom investeringer som skaper jobber i infrastruktur som veier, høyhastighetstog og et nytt nasjonalt bredbånd, og i fornybar energi og forskning og utdanning.

Han mener investeringer på disse områdene er nødvendig for å opprettholde USAs konkurransedyktighet i verden og for alvor få USA ut av resesjonen.

Hard kamp i vente

Men Obama kan vente seg en durabelig kamp med Republikanerne, som nå har flertall i Representantenes hus og dermed må godkjenne budsjettet.

– Presidentens forslag om en utgiftsfrys kan gi Det hvite hus gode debattpoeng, men det er en fullstendig utilstrekkelig løsning på vår nasjons problemer, sa senator Orrin Hatch i Republikanernes ukentlige radiotale.

– Hvis det bare dreier seg om å fryse budsjettet på samme nivå som i fjor, vil han kvele veksten i arbeidsplasser ved å fortsette å øke utgiftene for mye, øke skattene for mye og låne for mye, sa han.

Drastiske kutt nå

Mens Obamas budsjettforslag er for budsjettåret 2012, som starter 1. oktober, har Kongressen ennå ikke greid å bli enig om bevilgningene som trengs for å drive staten ut resten av dette budsjettåret.

Fredag la Republikanerne fram en plan for drastiske kutt allerede nå på alle statlige utgifter fra transport til forskning. Bare det militære skal spares.

Planen, som innebærer innsparinger for 100 milliarder dollar, ble til etter at de nye konservative Tea Party-aktivistene i Kongressen presset gjennom enda dypere kuttforslag enn de mer moderate republikanerne mente var forsvarlig.

De advarte om at så store kutt kan føre til at flyplasser må stenge og at FBI må nedbemanne. Men Tea Party-aktivistene sto på sitt.

Miljø rammes

I Republikanernes forslag inngår blant annet kutt i bevilgningene til helsereformen og statens innsats mot klimaendinger. Miljøverndirektoratet EPA vil miste 55 prosent av sitt budsjett og få forbud mot å regulere CO2-utslipp.

De vil også kutte millioner av dollar i bistand og i USAs bidrag til FN, og stanse Obamas første pott på 8 milliarder dollar til moderne høyhastighetstog.

Kutt av en slik størrelsesorden vil ifølge ekspertene føre til at titusener av offentlig ansatte får sparken, på et tidspunkt da arbeidsløsheten er på 9 prosent.

Men selv om Republikanerne har flertall i Representantenes hus, vil det være så godt som umulig for dem å få sin plan vedtatt siden det demokratiske flertallet i Senatet og Obama selv ikke ville godta den.

Blir ikke demokrater og republikanere enige, kan staten dermed måtte stanse mye av sin virksomhet når kassa er tom allerede 4. mars.

(©NTB)

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Privatøkonomi
Populært