Meny

Slutten på eventyret for norske Trolltech?

Eirik Chambe-Eng fikk med seg 115 millioner kroner da Trolltech bel solgt til Nokia. Hva som skjer videre er usikkert (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nokia kaster eget mobilsystem på skraphaugen - det kan få store konsekvenser for et norsk it-miljø.

I 2008 kjøpte Nokia det norske it-utviklingsselskapet Trolltech for drøyt 840 millioner kroner.

Qt, som selskapet senere ble omdøpt til, lager blant annet utviklingsverktøy som gjør det lett å utvikle apper og andre programmer for flere operativsystemer samtidig. Qt har blitt en svært sentral del av Nokias programvare, og det var på forhånd ventet at selskapet ville få en viktig rolle i en eventuell allianse med Microsoft. Nokia gikk i oktober over til å satse ekslusivt på Qt.

Les også: Norsk selskap kan redde Nokia

I dag kom meldingen om Nokia faktisk går inn i en allianse med Microsoft, men selskapet går lenger enn de fleste hadde ventet. Nokias toppsjef Stephen Elop fortalte i dag at Nokia sender sitt eget operativsystem Symbian på kirkegården og at de i fremtiden skal bruke Windows Phone som operativsystem.

Og i Nokias pressematerial står det helt klart at det er Microsofts utviklingsverktøy skal brukes til å lage apper til Nokias Windows-telefoner, Qt og Nokia-programvare er ikke nevnt. Det store spørsmålet for de ansatte i Qt er hvordan dette vil påvirke dem.

Les også: - Dette er dramatisk

- Ingen krise

Den tidligere Trolltech-gründeren Eirik Chambe-Eng tror ikke dette er negativt for hans tidligere kolleger.

- Det kommer an å hva de med mener med windowsverktøy. Trolltech lagde også fullversjoner for Windows. Vi var operativsystem-nøytrale, så det er støtte for Linux, Macintosh og Windows, inkludert mobiloperativsystemene til Windows, sier Chambe-Eng på telefon fra New Zealand. Han har ikke selv rukket å lese meldingen fra Nokia når Dagensit.no ringer.

- Du mener altså at det de klassifiserer som windowsverktøy like godt kan være Trolltech-verktøy i Windows-kamuflasje?

- Det ville jeg tro. Men nå vet ikke jeg mer enn det du forteller meg. Men det ville jeg tro, sier Eirik Chambe-Eng og legger til at Qt også er et windowsverktøy. Derfor mener han at dagens melding fra Nokia ikke nødvendigvis er noen krise for hans tidligere kolleger.

- Det kan være veldig positivt, fremholder han.

Alt for Windows

Gartner-analytiker Carolina Milanesi var mer avmålt da Dagensit.no i dag snakket med henne. Milanesi er ekspert på mobile operativsystemer og var overrasket over hvor dominerende Microsoft ser ut til å bli når det gjelder programvare i unionen. Hun påpeker at operativsystemet Meego er basert på Qt, og at dette kan bli brukt til å lage tavle-pc-er, men tviler på at det i så fall blir noen suksess.

Under dagens presentasjon fra Microsoft og Nokia fikk Nokia-sjef Stephen Elop direkte spørsmål om Meego og Symbian nå var selskapets "stygge, ikke-elskede stebarn". Svaret er tvetydig i forhold til Qt på kort sikt, men det spørs om det er positivt på sikt.

- Windows Phone er vår primære smarttelefonplatform. Vi har over 200 millioner symbianbrukere og regner med å selge ytterligere 150 millioner Symbian-telefoner. Vi har Symbian-folk som jobber med overgangen til Windows Phone nå, sier Elop, før han igjen understreket at Windows Phone er selskapets primære plattform fremover.

Elop fokuserer svært mye på å få økosystemet til å fungere, og det kan gi Qt en rolle som bro mellom ulike systemer og verktøyet som bringer flere applikasjoner til økosystemet. Men Elops tilsynelatende ensidige satsing på Windows kan også bety at oversetter-programvare blir mindre viktig.

Ifølge it-nettstedet Engadget er Qt ikke en del av Nokias planer med Microsoft, på tross av at Qt har blitt stadig mer sentralt for Nokia.

- Dette, som alle tidligere Nokia-strategier, gjennomgår en stor endring i dag, skriver Engadget.com , som ikke tror Qt vil bli tilpasset Windows Phone 7.

Stinn

Da Trolltech ble solgt til Nokia Chambe-Eng og hans nedgründer Haavard Nord med seg rundt 115 millioner kroner hver for å si farvel til selskapet.

Om dagens melding fra Nokia skulle få negative konsekvenser for Qt, så finner Chambe-Eng ingen trøst i at han for lengst har fått sine millioner inn på konto.

- Overhode ikke. Det var produktet og menneskene jeg levde for, og det synes jeg også er det aller viktigste, så det ville vært trist, utdyper han.

Ingen fare

Selv om han ikke har vært på innsiden av Qt de siste årene, føler han seg sikker på at Qt fortsatt har et naturlig hjem i Nokia.Han tror ikke utviklingsmiljøet blir et stebarn.

- Det er veldig lite sannsynlig at det ville skje. Utfra det jeg vet om hvordan Nokia har håndtert saken etterpå, så ser jeg på det som helt usannsynlig, avslutter gründeren.

Les også:

Nokia + Microsoft = sant

- Nokia-sjefen gjorde noe smart i dag

Privatøkonomi
Populært