Meny

Anklager Statoil for løgner om oljesandprosjektet

Konsernsjef Helge Lund i Statoil. Foto: MARK EARTHY / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Myndighetene i Alberta i Canada anklager Statoil for brudd på vannregelverket og for å ha gitt gal eller villedende informasjon om vannbruk til boreaktivitet i det omstridte oljesandprosjektet.

Myndighetsorganet Alberta Environment har nå tatt ut stevning mot den norske olje- og gassgiganten. Forholdene som beskrives i stevningen stammer fra årene 2008 og 2009 og selskapet risikerer en bot på over 60 millioner kroner.

Statoil har samarbeidet med Alberta Environment under granskingen og selskapet understreker at det tar anklagene svært alvorlig.

Første rettsmøte er berammet til 6. april i Edmonton, hovedstaden i delstaten Alberta.

– Dersom maksimumsstraffen idømmes på alle tiltalepunkter, er den potensielle boten på 11 millioner dollar, sier pressetalskvinne Jessica Potter ved Alberta Environment til Dagbladet.

19 anklagepunkter

Forholdene i stevningen er knyttet til det såkalte vinterboreprogrammet og ikke driften av Leismer-anlegget, der produksjonen ble igangsatt i januar 2011. Ifølge canadiske myndigheter skal Statoil på ulovlig vis ha avledet vann fra flere vannkilder i det nordlige Alberta til bruk i produksjon. Metoden Statoil bruker for å få ut oljesanden er svært vannkrevende.

Stevningen inneholder hele 19 anklagepunkter, skriver avisa Calgary Sun.

Ifølge Statoil brukes vann under vinterboring hovedsakelig til å bygge veier av is til transport av utstyr. Alberta Environment regulerer tilgangen og bruken av vann i denne aktiviteten.

– Vi vil fortsette å gjøre alle nødvendige grep for å gå gjennom anklagene fra Alberta Environment og sikre at vi følger loven, sier Statoil-talsmann Peter Symons til Reuters.

– Urovekkende

Statoils oljesandprosjekt har vært svært omstridt. Miljøvernorganisasjoner har vært svært kritiske og Greenpeace kaller overfor Calgary Sun anklagene «urovekkende». Talsmann Mike Hudema spør seg hvorfor det har tatt myndighetene i Alberta så lang tid å granske den norske oljegiganten og bli ferdig med stevningen.

Truls Gulowsen i Greenpeace i Norge mener nå at stevningen må bety spikeren i kista for det norske engasjementet i canadisk oljesand. Dersom det er hold i anklagene kaller han saken pinlig både for Statoil og for den norske stat som eier.

– Ikke bare har man brukt vann ulovlig, Statoil har etter anklagene bevisst feilrapportert. Slik kan ikke et statseid selskap drives. Jens Stoltenberg bør ta ansvar og trekke Statoil ut av tjæresand, før Statoil drar seg selv, Norge som miljønasjon og klimaet enda lenger ned i søla, sier Gullowsen.

(©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært