Meny

Nokia + Microsoft = sant

Nokias konsernsjef Stephen Elop (foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To giganter slår seg sammen for å skape et felles økosystem.

Nå er det offisielt. Nokia og Microsoft skal slå seg sammen for å kunne ta opp kampen med Apple og Google. De to gigantene har slitt med å skape fungerende økosystemer rundt sine mobilsystemer, men vil nå samarbeide om å bygge et felles økosystem, melder Nokia. 

- Nokia og Microsoft vil kombinere sine styrker for å levere et økosystem med størrelse og global tilstedeværelse som ingen andre kan matche, sier Nokia-sjef Stephen Elop i en felles pressemelding fra selskapene. 

De tre «hestene» han snakker om er Googles Android, Apples iOs og den nye kombinasjonen av Microsoft og Nokia.

Det var ventet dramatiske nyheter i dag, etter at den nye Nokia-sjefen Stephen Elop skrev et brutalt ærlig notat tidligere i uken om hvor dårlig Nokias stilling i dag er.

Les mer: Nokia-sjefen: - Vi står på en brennende plattform 

Beskjeden om samarbeidet tas ikke godt imot i markedet. Nokia-aksjen raser ni prosent.

- Dette er et partnerskap som fødes ut av at begge to (Nokia og Microsoft) frykter å bli marginalisert av Apple og Google. Men det er ingen sølvkule. Det er å på en veldig oppriktig måte innrømme at Nokias strategi for plattformer har mislyktes og det understreker alvoret i Nokias situasjon, sier analytiker Geoff Blaber, analytiker i CCS Insight, til Reuters, ifølge DI.se.

Hva med Symbian?

Nokia holder i dag kapitalmarkedsdag i London. Selve arrangementet begynner klokken 11:00, norsk tid, men presentasjonsmateriale er lagt ut i forkant. Her presenterer selskapene et svært omfattende samarbeid. Det mest dramatiske er at Symbian ikke lenger er Nokias foretrukne system for smarttelefoner. Dette var inntil svært nylig verdens klart mest solgte smarttelefon-system, og Nokia har hittil satset knallhardt på å bygge sin fremtid rundt Symbian. 

Nokia og Microsoft kan se ut som en god kombinasjon, ettersom de begge har noe den andre trenger. Nokia er fremdeles verdens soleklart største mobilprodusent, men deres Symbian-platform har fått mye av skylden for at markedsandelene har stupt, særlig innen topp-segmentet. Ifølge Elops notat er de ennå ikke i nærheten av å gi brukerne samme opplevelse som iPhone gjore allerede i 2007.

Microsoft har på sin side et mobilsystem som har fått ganske god mottagelse i mange tester, men som mobilprodusentene har vært svært tilbakeholdende med å benytte i sine mobiler.

Her er hovedpunktene i avtalen som nå foreslås:

  • Nokias smartphonestrategi skal hovedsaklig bygge på Windows Phone, og lage nyvinninger for dette systemet på områder som bildearbeid, der Nokia er godt posisjonert.
  • Nokia skal hjelpe til med å drive frem Windows Phone og bidra med ekspertise innen maskinvaredesign, språkstøtte og ved å gjøre systemet tilgjengelig i flere prissegmenter, markedssegmenter og flere geografiske områder.
  • Felles markedsinitiativer og felles planer for utviklingen av fremtidens produkter.
  • Microsofts søketjeneste Bing skal integreres i Nokias mobiler og det samme skal Microsofts adCenter.
  • Nokia Maps skal bli kjernefunksjonalitet i Microsofts karttjenester og skal blant annet bygges inn i Bing og adCenter for å skape lokale søke- og reklametjenester.
  • Nokias store avtalenettverk med mobilopperatører om betaling skal gjøre det enklere å kjøpe Nokia Windows Phone- tjenester i land der få har kredittkort.

Les mer om hvordan et norsk selskap kan bli svært viktig i den prosessen som nå kommer: Norsk selskap kan redde Nokia

Les også:

Gartner: - Nokias fremtid avgjøres fredag

Nokia ikke lenger størst og smartest

Privatøkonomi
Populært