Dramatisk shoppestopp

Gikk forbi: Norske forbrukere lot seg ikke friste av juleutstillingene i desember. Salget falt med to prosent fra november (foto: Scanpix).
Gikk forbi: Norske forbrukere lot seg ikke friste av juleutstillingene i desember. Salget falt med to prosent fra november (foto: Scanpix).

Ekspertene tror utviklingen i både lånevekst og forbruk passer godt inn i sentralbanksjef Øystein Olsens renteplan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I november pekte shoppepilene rett opp, og makroøkonomene snakket om en ny jappetid som var på vei. Flere eksperter har talt sterkt for høyere rente for å stagge det aggressive forbruket.

Ferske shoppetall for desember slår imidlertid bena under denne oppfatningen. Handelen i norske butikker falt med to prosent.

- Shoppefesten, som har vakt en del bekymring i det siste, har nok vært litt overdrevet. Tallene svinger mye og dette viser at utviklingen er mer balansert, sier seniorøkonom Kjersti Haugland i DnB Nor Markets til DN.no.

Les om de ferske tallene: Stor nedgang i detaljhandelen

Tror ikke på høyere bane

Samtidig stiger låneopptaket i norske husholdninger kun marginalt.

- Dette gjør nok at Norges Bank puster litt lettet ut, konkluderer sjeføkonom Steinar Juel i Nordea.

Han mener at dagens tall ikke gir noe argument for å oppjustere rentebanene, ettersom han tror at også handelstallene for januar kommer til å bli på den forsiktige siden.

Følger med

Han tror likevel at Norges Bank kommer til å følge nøye med på låneveksten hos norske forbrukere.

- Veksten tikker fortsatt oppover, så dette følger de nok med på, sier han.

Juel tror neste renteheving kommer i juni, eller eventuelt i mai.

Oppsiderisiko

Haugland i DnB Nor Markets tror også at Norges Bank holder seg til planen og hever renten i juni. Hun mener likevel at gjeldsveksten i norske husholdninger fortsatt utgjør en risiko for at Norges Bank kan komme til å heve renten tidligere enn signalisert.

- Det er ikke en dramatisk oppgang, men vi tror låneveksten kommer til å fortsette å øke i lys av boligprisutviklingen, sier seniorøkonomen.

Hun peker på at Norges Bank egen utlånsundersøkelse bekrefter bildet om at bankene møter økt låneetterspørsel fra husholdningene.

Samlet sett mener hun dagens tall var nøytrale for den videre rentesettingen.

- Og det var på den modererende siden i forhold til forventningene om at Norges Bank ville signalisere en høyere rentebane på det neste rentemøtet i mars. Tallene vil dempe disse forventningene, sier Haugland.

Endrer ikke oppfatning

Makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken peker på at dagens kraftige fall i detaljomsetningen kun var en reversering av november-oppgangen.

- Men det endrer likevel ikke vår oppfatning av at veksten i privat konsum i fjerde kvartal har vært sterk, og litt høyere enn Norges Bank hadde sett for seg, sier han til DN.no.

Han sier tallene likevel ikke er nok til å få han til å endre rentesynet sitt, som innebærer et rentehopp i juni. Han tror at låneveksten vil ta seg ytterligere opp fremover.

- Kredittmarkedet flyter stadig bedre, og vi skal være årvåken for at Norges Bank har advart mot raskt stigende kredittvekst, sier han.

Les også:

- Tilbake til jappetiden

Stor nedgang i detaljhandelen

Bedriftene øker låneopptakene

- Den lave renten varer ikke evig

Personvernpolicy