Rådyr kaffe i vente

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix

Dårlig kaffehøst og tomme lagere har skylden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det siste halvåret har prisene på råvarer som hvete, sukker, mais og kaffe eksplodert på råvarebørsene verden over som følge av økt levestandard, befolkningsvekst og ustabilt vær.

Blant råvarene som har opplevd kraftig prisvekst er kaffe som omsettes på råvarebørsen i New York. De internasjonale kaffeprisene har steget over 70 prosent siden sommeren, noe som betyr mye dyrere kaffe i norske butikker.

Det siste halve året har en pose kaffe fra Friele i Bergen økt med over fem kroner. 1. februar kommer nytt prishopp, skriver Dagens Næringsliv.

- Råvarer skal opp. Kaffe skal opp. Det skyldes en dårlig høst i komme, tomme lagre og økt levestandard i produksjonslandene, sier Herman Friele til Dagens Næringsliv.

Og allerede i morgen tirsdag venter neste prisstigning på kaffeposene fra Kaffehuset Friele.

- Vi setter opp prisen med en krone når råvarekostnaden øker med en krone. En kaffepose på 20 kroner forrige sommer koster i dag 25-26 kroner. Vi må nok forberede oss på et par kroner til i prisstigning de kommende månedene, sier Friele-sjef Olav Munch til DN.

Tre kroner prisøkning fra kaffehuset, betyr til slutt fem kroner ekstra på utsalget.

Overproduksjon ga underinvesteringer

Historisk har kaffemarkedet hatt mange år med overproduksjon på slutten 90-tallet og begynnelsen 2000-tallet.

- Dette førte naturlig nok til underinvesteringer i kaffeproduksjonen. Fra 2001 og fremover har det imidlertid vært kraftig konsumvekst med jevnt stigende priser. Etter at kaffeprodusentene brant seg på overproduksjon og de lave prisene har de imidlertid vært forsiktige med nyinvesteringer. I dag må produsentene leve med tidligere underinvesteringer mens konsumentene drikker mer kaffe. I tillegg har de fått dårlig vær på toppen, sier sjefanalytiker for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop, til DN.

Les også:

- Prisboom kan kvele veksten

Økende råvarepriser truer tysk økonomi

Frykter bakrus etter råvarefest

Personvernpolicy