Verst i internetts historie

Hovedkvarteret til det regjerende Nasjonaldemokratiske partiet i flammer natt til lørdag. Foto: Scanpix/EPA.
Hovedkvarteret til det regjerende Nasjonaldemokratiske partiet i flammer natt til lørdag. Foto: Scanpix/EPA.

Omfanget av egyptiske myndigheters aksjon mot internett og mobiltelefoni er uten sidestykke i nettets historie, mener eksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president Barack Obama, sosiale nettsteder og rettighetsgrupper over hele verden fordømte egyptiske myndigheters forsøk på å hindre aktivister i å bruke mobiltelefoner og datateknologi til å organisere demonstrasjoner, melder AFP.

- Det er første gang i nettets historie, sier Rik Ferguson, en ekspert ved verdens tredje største datasikkerhetsselskap Trend Micro, til AFP.

Julian Coulon, en av grunnleggerne av Cedexis – en fransk gruppe som overvåker internett – legger til: «på 24 timer mistet vi 97 prosent av all egyptisk nettrafikk».


Les også: Kuttet hele internett

Ifølge Renesys, et amerikansk nettovervåkingsselskap, kuttet Egypts fire viktigste nettleverandører internasjonal tilgang for sine kunder omtrent samtidig klokken 23.34 (norsk tid) torsdag.

Omkring 23 millioner egyptere har enten jevnlig eller tidvis adgang til internett, ifølge offisielle tall. Det tilsvarer mer enn en fjerdedel av befolkningen.

- Det er uten sidestykke i internettets historie at egyptiske myndigheter ser ut til å ha gitt tjenesteleverandører ordre om å stenge alle internasjonale forbindelser til internett, skriver James Cowie fra Renesys på en blogg.

Link Egypt, Vodafone/Raya, Telecom Egypt og Etisalat Misr er alle tatt av luften, men Cowie sier et unntak er Noorgruppen, som fremdeles har 83 linjer til sine egyptiske kunder.

Les også: Mubarak sparker regjeringen og håper på ro

Han sier det er uklart hvorfor Noor Group later til å være upåvirket, «men vi observerer at den egyptiske børsen fremdeles er tilgjengelig på en Nooradresse».

Mobiltelefonnettverk ble også alvorlig forstyrret i landet fredag. Det var dårlig telefonsignal, og tekstmeldinger fungerte ikke.

Britiske Vodafone sier alle mobiloperatører i Egypt ble «instruert» om å stanse tjenestene i visse områder, og legger til at ifølge egyptisk lovgivning «måtte de følge ordren».

Les også: Politiet skyter mot demonstranter

Personvernpolicy