Skuffende vekst i USA

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktiviteten i amerikansk økonomi var svakere enn ventet mot slutten av fjoråret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brutto nasjonalprodukt i USA steg med 3,2 prosent målt i årlig rate i fjorårets siste kvartal, viser foreløpige tall som det amerikanske handelsdepartementet la frem fredag.

På forhånd var det ventet at veksten ville være på 3,5 prosent, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News. Estimatene varierte fra 2,9 prosent til 5,4 prosent.

- Oppgangen i bnp reflekterer først og fremst positive bidrag fra personlig forbruk, eksport og næringsinvesteringer. Dette ble delvis oppveid av nedgang i private investeringer. Importen, som er til fratrekk i beregningen av bnp, falt, opplyser departementet i en pressemelding fredag.

Farten øker

Veksttakten var høyere enn i de to foregående kvartalene. I andre kvartal var veksten på 1,7 prosent, mens den i tredje kvartal var på 2,6 prosent.

Ifølge handelsdepartementet skyldes den økte veksttakten nedgang i importen, økt forbruk og en oppgang i boliginvesteringer.

Privat forbruk økte med 4,4 prosent i kvartalet, sammenlignet med 2,4 prosent i foregående kvartal. Boliginvesteringene økte med 3,4 prosent, sammenlignet med en nedgang på hele 27,3 prosent kvartalet før.

Les også:

Skuffende vekst i USA

Skipsreder mistet alt

- 8 til 4 jobben er «ut»

Les flere nyheter på ABC Nyheter