Rune Bjerke: – Nå er det lov å være optimist

– Det er veldig interessant å være i Davos i år, sier DnB NOR-sjef Rune Bjerke på Verdens økonomiske forum. Foto: Andreas Bondevik (Scanpix)
– Det er veldig interessant å være i Davos i år, sier DnB NOR-sjef Rune Bjerke på Verdens økonomiske forum. Foto: Andreas Bondevik (Scanpix)

Stemningen på Davos-møtet i år er en helt annen enn to år tilbake da bankene fikk skylda for finanskrisen, ifølge DnB NOR-sjef Rune Bjerke. – Nå er det lov å være optimist, sier han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er veldig interessant å være i Davos i år og å sammenligne med de to siste årene. For to år siden var det nesten sånn at man som ansvarlig for en bank skulle ligge lavest mulig, sier Bjerke, som er på Verdens økonomiske forum sitt Davos-møte for sjette gang.

For to år siden ble bankene beskyldt for å ha forårsaket den globale finanskrisen.

Les også: Eksplosjon på hotell i Davos

– I år er det lov å være optimist igjen. Det økonomiske klimaet er bedre enn på lenge. Man snakker nå om vekst på mellom 3 og 4 prosent i USA, som er høyt sammenlignet med hva man trodde for et år siden, sier banksjefen.

Ambivalent

En annen av de norske veteranene i Davos, investor Johan H. Andresen, mener stemningen på årets møte er «litt ambivalent».

– De fleste føler de har kommet seg rimelig godt på beina, med unntak av noen av de europeiske landene, sier han.

Les også: Skatteflyktning lunsjer for velferdsstaten

– Men det er samtidig stor usikkerhet om hvor man går nå, og hvor store muligheter og trusler Kina, India og Brasil utgjør mot deler av Europa og USA, sier Andresen til NTB utenfor kongressenteret i Davos.

Overregulering

En av toppene i amerikanske Goldman Sachs har på Davos-møtet advart mot for mye regulering av bankvesenet. Gary Cohn mener det bare kommer til å flytte risikoen over til hedgefond og andre finansinstitusjoner som har mindre tilsyn.

Rune Bjerke er et stykke på vei enig med Goldman Sachs-toppen:

– Det bare å prate om regulering av banker, uten også å snakke vel så intenst om det vi omtaler som skyggebanker, er uklokt. Her er det avgjørende at myndighetene i USA, EU og Norge må se at det er en helhet.

Les også: Verdens mektigste samles i Davos

– Er man for opptatt av banksektoren nå?

– Jeg vil ikke si det, men det er viktig å komme med kloke reguleringstiltak. Tendensen er ofte at når pendelen svinger, så svinger den med litt for stor kraft, sier Bjerke.

Viktige møter

Både Bjerke og Andresen sier Davos er et svært viktig sted å være.

– Det å kunne dumpe ned ved siden av spennende mennesker man bare har sett på TV og i avisene, mennesker med helt nye ideer, det er utrolig inspirerende, forteller Andresen, som er i den sveitsiske alpebyen for tiende gang.

Les også: Europeisk middelklasse sliter med krisetider

– Flere og flere nordmenn kommer hit. Det er positivt. Tidligere var vi underrepresentert, legger han til.

For Rune Bjerke er Davos et sted han møter store og viktige kunder og politikerne som fastsetter rammevilkår i mange av landene DnB NOR opererer i.

Hollywood

– Det er veldig viktig. Jeg har stort utbytte av det, ikke minst for å ta pulsen på utviklingen i regioner og land, sier Bjerke.

Han mener kjendisfaktoren var høyere for noen år siden.

– Det er bedre nå. Før var det litt mye Hollywood-faktor over møtet, sier Bjerke, som ikke har tatt med ski i bagasjen i år.

Les også: Til Davos for å forklare nordisk modell

– Det er smertefullt å se på været og fjellene rundt. Men i år blir det ingen fysiske utskeielser, sier DnB NOR-sjefen. (©NTB)

Les flere nyheter her

Personvernpolicy