- Sett opp renten så fort som mulig!

- Nordmenns gjeld er jaggu meg høy allerede, mener sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank.
- Nordmenns gjeld er jaggu meg høy allerede, mener sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank.

- Man kan ikke sitte med uendret rente i tre til fire år fordi det alltid er risiko for statsfinansiell krise i Europa, mener Frank Jullum.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kalkulatorer

Din Økonomi 2011
Kalkulatoren regner ut virkningen av de viktigste økonomiske parametrene for din privatøkonomi (lønnsendring, renteutvikling, og inflasjon). Kalkulatoren tar utgangspunkt i spådommer fra sentrale analytikere.

Fremtidsøkonomikalkulator
Med denne kalkulatoren kan du blant annet se hvordan spådommer om den økonomiske utviklingen vil slå ut for deg i de nærmeste årene. Spådommene er hentet fra SSB.

Lynbudsjett
Med denne kalkulatoren kan du meget raskt sette opp et privatøkonomisk budsjett.Kalkulatoren inneholder flere funksjoner. Den er tilkoblet en full skattemodul, den beregner levekostnadene etter familiesammensetningen, og den beregner ulike typer lån.

Småutgiftenes betydning
Mange «små» utgifter hver dag kan til sammen bli store. Her kan du beregne hva alle småutgiftene dine koster deg i løpet av ett år.

- Jeg ville ha satt opp renten allerede.

Sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank er ikke i tvil. Norges Bank har vært altfor trege med renteoppgangen, og løper en stor risiko ved å vente for lenge.

Igår valgte Norges Bank å holde styringsrenten uendret på 2,0 prosent for sjette rentemøte på rad: Rører ikke renten

Sentralbanken mener blant annet at inflasjonen foreløpig er så lav at det ikke er behov for å sette opp renten. Norges Bank styrer som kjent etter et inflasjonsmål på 2,5 prosent og dagens inflasjon ligger langt under målet.

- Jeg mener at det er større risiko knyttet til å holde renten for lav for lenge, enn for at inflasjonen blir for høy, sier Jullum.

Råvareboom

Jullum mener at rentenivået lenge har vært for lavt.

- Jeg ville hatt et høyere rentenivå allerede nå. Renteoppgangen burde komme så fort som mulig, sier sjeføkonomen.

En av hovedgrunnene er det sterke råvareprisene. Både oljeprisen og prisen på flere sentrale råvarer stiger, som kan føre til prisvekst også her hjemme.

- Råvareprisene stiger, og man ser at det allerede begynner å slå inn i Norge, sier han, og kommer med flere eksempler:

- SAS og Norwegian setter opp prisene på flyreiser, H&M varsler prisoppgang på klær på grunn av høyere bomullspriser og matvarebransjen er i forhandlinger om prisøkninger fordi matvareprisene stiger. Effekten av det globale bildet på Norge kommer ikke bare gjennom valutakursen, sier Jullum, og viser til Norges Banks bekymring for sterk kronekurs.

- Da kan man bare kutte

En annen grunn til å holde renten lav som Norges Bank benytter seg hyppig av, er faren for en ny krise i Europa.

- Hvis man er bekymret for å få en statsfinansiell krise i Europa, så ja vel, da kan man jo bare kutte renten dersom det slår til, sier han, og fortsetter:

- Man kan ikke sitte med uendret rente i tre til fire år og vente, fordi det bestandig er en risiko for statsfinansiell krise i Europa. Man er nødt til å sette renten etter det som er fornuftig, så får man heller slå kontra dersom nedisiderisikoen skulle slå til, sier Jullum.

Veldig bekymret

Han mener at Norges Bank heller burde være føre var, og gjøre det de kan for å påvirke renteforventingene.

- Jeg er veldig bekymret for nivået på boligprisene, og på nivået for nordmenns gjeld, sier han.

Sentralbanksjef Øystein Olsen sa på dagens pressekonferanse at han ikke ser tegn til at husholdningene låner spesielt mye mer enn tidligere.

- Jeg liker ikke uttalelser om at kredittveksten ikke er særlig høy. Kredittveksten er høyere enn inntekstveksten og gjeld som andel av inntekt øker. Og den er jaggu meg høy allerede, sier Jullum.

Les mer:

- Vi tåler ikke like høy rente som før

- Boligprisene kan falle 20 %

Slik blir renten i 2011

Spent på om boligprisene presser opp renten

Personvernpolicy