Naturkatastrofer kostet 630 milliarder

2010 var et år med mange naturkatastrofer, hvor den dødeligste skjedde i Haiti i januar da et kraftig jordskjelv la hovedstaden Port-au-Prince i ruiner og tok livet av 316.000 mennesker. Foto: Sverre Bjørstad Graff.
2010 var et år med mange naturkatastrofer, hvor den dødeligste skjedde i Haiti i januar da et kraftig jordskjelv la hovedstaden Port-au-Prince i ruiner og tok livet av 316.000 mennesker. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

Naturkatastrofer i 2010 sørget for skader for over 630 milliarder kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Utgiftene til verdens naturkatastrofer i 2010 var tre ganger høyere enn i 2009, melder FN i en rapport publisert mandag.

2010 var et år med mange naturkatastrofer, hvor den dødeligste skjedde i Haiti i januar da et kraftig jordskjelv la hovedstaden Port-au-Prince i ruiner og tok livet av 316.000 mennesker.

Det var imidlertid Chile og Kina som satt igjen med de største utgiftene etter fjorårets naturkatastrofer. Jordskjelvet som målte 8.8 på Richters skala og som rammet Chile i februar 2010 kostet landet over 170 milliarder kroner.

De økonomiske konsekvensene etter oversvømmelsene og jordskredet i Kina sist sommer kom på litt over 100 milliarder kroner.

Til sammenligning påførte Haiti-jordskjelvet landet skader for omlag 46 milliarder, mens ødeleggelsene i forbindelse med de voldsomme oversvømmelsene i Pakistan i juli og august kostet omlag 55 milliarder kroner.

Av de 373 registrerte naturkatastrofene i fjor, var 22 i Kina, 16 i India og 14 i Filippinene, ifølge Center for Research on the Epidemiology of Disasters.

Svenske Margareta Wahlström, som er FNs visegeneralsekretær med ansvar for katstrofebegrensning, mener at det er nylig utviklede land som opplever de største omkostningene i forbindelse med en katastrofe.

– Dess rikere landet er, jo større blir utgiftene, sier hun.

Det er først og fremst infrastrukturen i byene som bryter sammen i disse landene. Det skyldes at kvaliteten på bygninger, veier og annen infrastruktur er dårlig - og at disse dermed er utsatt for eksempel under et jordskjelv.

– Med mer ekstremvær og flere jordskjelv i urbane områder, blir skadeomfanget i byområder avgjørende.

Ifølge en rapport fra Verdensbanken kan naturkatastrofer koste så mye som 1300 milliarder kroner i året før dette århundret er over. Det vil være mye billigere å forebygge katastrofene, fastlår rapporten «Natural hazards, UnNatural disasters – The Economics of Effective Prevention».


Personvernpolicy