Mafiaen satser grønt

Subsidier til vindkraft blir sett på som "en gave til mafiaen", sier tidligere mafiaboss. (Foto: Scanpix/Scan-Foto: Cornelius Poppe)
Subsidier til vindkraft blir sett på som "en gave til mafiaen", sier tidligere mafiaboss. (Foto: Scanpix/Scan-Foto: Cornelius Poppe)

Den sicilianske mafiaen har fått øynene opp for alternativ energi. Et dansk vindmølleselskap er blant dem som uforvarende har blitt viklet inn i mafiavirksomhet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det danske firmaet Greentech inngikk i 2007 et samarbeid med den sicilianske forretningsmannen Vito Nicastri, og ble partner i hans sicilianske vindmøllepark. Selskapet handlet i god tro, men i dag er Nicastri anklaget for å være en av toppene i Cosa Nostra.

- Personen vi samarbeidet med var en alminnelig forretningsmann med et godt rykte. Han var mannen som hadde fingeren på pulsen når det gjaldt vindenergi på Sicilia. Det var aldri noe som fikk oss til å tro at han hadde forbindelser til mafiaen, sier Greentechs finansdirektør Mark Fromholt til det danske Ugebrevet A4.

Det danske vindselskapets uheldige investering var neppe helt tilfeldig. Italienske myndigheters jakt på Cosa Nostra har avdekket at mafiaen i stor grad har skiftet ut tradisjonelle ”forretningsområder” som narkotika og menneskesmugling med fusk og svindel innen vindenergi. Områder som Corleone på Sicilia, Mafiaens høyborg, er i dag prydet av endeløse rekker av vindmøller, som enten eies eller er utviklet av toppfolk innen mafiaen, skriver Ugebrevet.

EU ønsker at en femtedel av sitt energibruk skal komme fra fornybare kilder innen 2020. De siste årene har det derfor blitt gitt over fem milliarder euro i året (omkring 40 milliarder kroner) i støtte til alternativ energi. Samtidig gir Italia mer støtte til vindenergi enn noe annet land i verden.

- Disse EU-midlene blir sett på som en gave til mafiaen, et lett bytte, spesielt vindmøller og bærekraftig energi, uttalte den tidligere mafiabossen Antonio Birritella til BBC.

Les også: 475.000 klimakvoter stjålet

Greentech er også involvert i å utvikle Kollsnes Vindpark i Øygarden i nærheten av Bergen. Konsesjonssøknaden ble nylig avvist , og Greentech har påklaget avgjørelsen til Olje- og energidepartementet.

Personvernpolicy