Første rentemøte for ny sentralbanksjef

Sentralbanksjef Øystein Olsen (foto: Scanpix).
Sentralbanksjef Øystein Olsen (foto: Scanpix).

Kommende onsdag leder sentralbanksjef Øystein Olsen sitt første rentemøte. Det er ikke ventet noen kursendring fra Norges Bank av den grunn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er heller ikke ventet noen renteendring fra sentralbanken på januarmøtet. Ifølge gjeldende prognose fra Norges Bank, vil det ikke komme noen økning i styringsrenten før til sommeren. Det er likevel forskjellig oppfatning blant økonomer om tidspunktet for neste renteheving.

Les: To rentehopp i år

Det har ikke skjedd mye siden forrige rentemøte i desember som skulle tilsi store endringer i vurderingene fra Norges Bank.

Prisøkninger

– Det har blitt økt bekymring i mange land for økende inflasjon. Det skyldes at både energipriser og matvarepriser har steget kraftig. Dette påvirker også Norge. Når inflasjonsforventningene ute øker, blir det lettere for Norges Bank å sette opp renten, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik i SpareBank1-gruppen.

Les: Tre år til med høyere boligpriser

Hun viser også til at indikatorer som økende utlånsvekst, sterk detaljhandel og prisøkning på boliger tyder på at norsk økonomi er i ferd med å normaliseres. Samtidig peker hun på at det er usikkerhet om hvordan banksektoren i Europa vil utvikle seg, og virkningene av de høye strømprisene.

– Går alt greit i Europa, ligger det an til å heve rentene til sommeren. Men vi tror det er klokt å se an utviklingen før Norges Bank varslet at renteøkningen skal komme tidligere, sier Holvik.

– For lavt rentenivå

Nordea Markets skriver i Økonomisk oversikt som kom nylig at rentenivået i Norge er for lavt vurdert ut fra vekstutsiktene og situasjonen i arbeidsmarkedet.

Også Nordea peker på at det kommer en oppgang i verdensmarkedsprisene på matvarer som vil bidra til at den underliggende inflasjon går over Norges Banks anslag. På den annen side kan kronen komme til å holde seg sterkere enn forutsatt.

– Vi venter at Norges Bank i annet kvartal gjenopptar renteøkningene, og at det til sammen blir tre økninger i år, heter det i oversikten.

Les også:

Advarer mot oljedrevet lavkonjunktur

- Vi tåler ikke like høy rente som før

- Boligprisene kan falle 20 %

Venter økning i mai

Sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank tror neste renteøkning kommer på rentemøtet i mai. Etter onsdagens rentemøte kan det komme litt endrede signaler i forhold til forrige møte.

– Det er tegn til litt kraftigere vekst internasjonalt, særlig i Tyskland og Sverige. Boligmarkedet og privatforbruket i Norge går bedre. Ser vi på renteutviklingen ute, så har framtidsrenten i landene rundt oss steget en del siden desember. Men jevnt over er utviklingen slik Norges Bank så for seg i desember, sier Jullum.

Videreføre

Den nye sentralbanksjefen har naturlig nok vært forsiktig med å uttale seg etter at han ble ansatt. Han har sagt at han står på den linjen som har vært ført i Norges Bank.

– Systemet med inflasjonsmål for pengepolitikken har virket godt gjennom skiftende konjunkturer. Sammen med andre deler av den økonomiske politikken har pengepolitikken bidratt til å stabilisere norsk økonomi. Inflasjonsstyringen er fleksibel, sa han i en pressemelding som ble sendt ut på hans første arbeidsdag i banken i januar.

– En kan legge til grunn at bankens reaksjonsmønster videreføres, uttalte Øystein Olsen i pressemeldingen. . (©NTB)

Personvernpolicy