– SV sier ja til Lofoten-kompromiss

Ifølge kilder VG har snakket med er SV klare for Lofoten-kompromiss. (Foto: Scanpix)
Ifølge kilder VG har snakket med er SV klare for Lofoten-kompromiss. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

SVs partileder Kristin Halvorsen er klar for å si ja til boring etter mer kunnskap om de sårbare havområdene utenfor Lofoten, sier kilder i regjeringssystemet ifølge VG.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forutsetningen er ifølge avisa at regjeringen ikke formelt får kalle kunnskapsinnhentingen for en konsekvensutredning av olje- og gassvirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen.

Kompromiss

SV har fram til nå sagt at man allerede vet nok til å si et klart nei til en konsekvensutredning av olje- og gassutvinning på feltene Nordland VI og VII og Troms II. Dette ble også stadfestet i et vedtak fra landsstyret i SV lørdag.

Et kompromiss kan for SV være at regjeringen går rundt spørsmålet om konsekvensutredning av feltene og i stedet girer opp forskning på konsekvenser av olje- og gassutvinning i området, sier VGs kilder. Slik kan oljetilhengere holde saken levende fram til stortingsvalget i 2013, mens oljemotstanderne i SV kan feire at det ikke er sagt ja til konsekvensutredning.

Les også: Kan klandre seg selv for tilbakegang.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken avgjort

Halvorsen sier at SV ikke vil motsette seg ytterligere kunnskapsinnhenting om området.

– Hvis det kommer mer informasjon, sier ikke vi nei. Men vi trenger ikke det for vår behandling av saken. Vi mener informasjonen som allerede finnes, helt klart viser at det ikke bør bli oljevirksomhet i Lofoten og Vesterålen.

Les også. SV fornøyd med sin egen Amelie-innsats

Ifølge VG er det en bred oppfatning i regjeringspartiene av at SV internt har stilt kabinettsspørsmål i spørsmål om konsekvensutredning.

Flere kilder i Arbeiderpartiet som Dagbladet har snakket med, sier at de fleste Ap-politikerne på Stortinget er positive til en konsekvensutredning, at det er liten debatt om saken og at den i realiteten er avgjort. (©NTB)

Les flere nyheter fra ABC Nyheter