Vi låner mer penger

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix

Både husholdninger og bedrifter låner mer, og Norges Bank regner med at bedriftenes låneiver vil bli enda større fremover.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se også

Boliglånskalkulator
Kalkulatoren viser de beste og de største lånegiverne innenfor 60 prosent og 80 prosent av markedsverdi, på forskjellige lånebeløp.

Fastrentelånsoversikt
Boliglån med fastrente i bindingsklassene 3, 5 og 10 år. Listene blir oppdatert hver andre uke. Rentene tar utgangspunkt i lån på 1 million kroner.

Annuitetslån
Kalkulatoren beregner effektiv rente, sum renter og gebyr, samt hvilket terminbeløp du må betale. Det blir beregnet en nedbetalingsplan for inntil de 12 første terminene, og årssummene for samtlige år.

Serielån
Beregn hva du må betale per termin på et serielån. Viser de første 24 terminene på lånet. Kalkulatoren regner effektiv rente.

Lån med restverdi
Lån med restverdi brukes oftest i forbindelse med billån. I stedet for at lånet nedbetales til null, betales det ned til bilens restverdi.

Hvor mange år tar det å nedbetale lånet
Kalkulatoren beregner hvor lang tid det tar å nedbetale et lån til null, med et gitt beløp per termin.

Hvor stor lån dekker dette terminbeløpet
Kalkulatoren regner ut hvor mye et fast beløp eller en gitt inntekt dekker av lån.

Lånesamlingskalkulator
Sjekk hvor mye du kan spare ved å samle dyre smålån inn i et nytt lån.

Bankene rapporterte om nær uendret kredittpraksis overfor husholdninger og foretak i fjerde kvartal 2010, og låneetterspørselen økte både fra husholdninger og foretak i samme periode.

Det viser Norges Banks nye utlånsundersøkelse.

Fremover venter bankene uendret låneetterspørsel fra husholdninger. Enkelte banker rapporterte at mål for markedsandel fikk noe økt betydning for kredittpraksisen, mens øvrige faktorer som påvirker praksisen, var uendrede. Også fremover venter bankene uendret kredittpraksis overfor husholdninger.

abcpenger.no/kalkulator:

Finn beste boliglån - fast rente

Finn beste boliglån - flytende rente

Så mye dyrere blir lånet

Så mye kan du låne

Økt låneiver

Bankene melder om fallende utlånsmargin i fjerde kvartal. Utlånsmarginen ventes å falle ytterligere i tiden fremover.

Utlånsundersøkelsen slår også fast at bedriftene nå låner mer - som forventet. Fremover venter bankene ytterligere økning i foretakenes samlede låneetterspørsel.

Fremover ventes nær uendrede lånebetingelser for foretak.

Venter kraftig lånevekst

Norges største bank DnB Nor venter at kredittveksten, som ifjor var nærmest fraværende, vil stige med opptil syv prosent i år.

Konserndirektør Leif Teksum i DnB Nor, som er ansvarlig for bankens største bedriftskunder, mener flere hotellgjester er et tegn på at optimismen tiltar i næringslivet, og lover godt for norske bedrifters etterspørsel etter lån. Det sa han til Dagens Næringsliv for en ukes tid siden.

Les også:

Bedriftene låner igjen

DnB Nor regner med kraftig lånevekst

- Boligprisene kan falle 20 %

Personvernpolicy