- Vi har en forferdelig drøm

- Vi er ved et kritisk punkt. Omstendighetene rundt Japan kan endre seg over natten, advarer Japans ferske økonomi- og skatteminister (foto: Scanpix).
- Vi er ved et kritisk punkt. Omstendighetene rundt Japan kan endre seg over natten, advarer Japans ferske økonomi- og skatteminister (foto: Scanpix).

- Ting kan endre seg over natten, advarer fersk økonomi- og skatteminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjeldsslavene

Japan er ikke det første landet som har hatt statsgjeld som er nesten dobbelt så høyt som brutto nasjonalprodukt.

Etter Napoleonskrigen var Storbritannias statsgjeld på rundt 170 prosent av BNP, men stabil økonomisk vekst fikk denne ned til 30 prosent innen 1914.

Mange mener at med et fallende befolkningstall, så er det vanskelig å matche Storbritannias vekst.

Ifølge Financial Times er ikke problemene bare demografiske. Det er også et ekstremt rigid samfunn, der for eksempel gifte kvinner finner det vanskelig å delta i arbeidslivet, samtidig som at regjeringen har gjort lite for å få statsfinansene under kontroll.

Ser man til våre naboer i Sverige, som er et godt eksempel på et land som har hatt enorm statsgjeld etter den skandinaviske bankkrisen på begynnelsen av 1990-tallet, greide de å skape vekst gjennom en devaluering av den svenske kronen og påfølgende eksportvekst.

Japan har nådd et kritisk punkt, der landet risikerer å tape investorenes tillit, dersom ikke politikerne greier å komme til enighet om hvordan man skal håndtere landets svulmende statsgjeld.

- Vi har en forferdelig drøm om at at en dag kommer de lange rentene til å stige, sier Kaoru Yosano, den nye ministeren for økonomi- og skattepolitikk til Financial Times.

- Så vi må være veldig forsiktige så vi forsikrer oss om at troverdigheten til vår økonomi og vår regjering er på plass, legger han til.

Japan planlegger nå en økning på fem prosent i forbruksskatten, en del av en større reform av skattesystemet.

Bekymringer knyttet til Japans enorme statsgjeld har forverret seg det siste året, med alt fokuset på gjeldssituasjonen i eurosonen.

Kan endres over natten

Foreløpig greier Japan å finansiere gjelden sin, og tiårsrentene er på under 1,25 prosent. Men Yosana advarer mot at dette brått kan snu.

En slags gjeldsfelle har oppstått, der renten man betaler på statsgjelden har vært høyere enn landets økonomiske vekst, og de offentlige inntektene ikke er store nok til å dekke finansieringen. Når dette skjer blir statsfinansene ustabile, og gjelden vokser.

Japan har kunnet kjøre med store budsjettunderskudd lenge, fordi statsrentene har vært så lave.

- Vi er ved et kritisk punkt. Omstendighetene rundt Japan kan endre seg over natten, sa han.

Har mistet livsviljen

Japans statsminister Naoto Kan sa i et intervju med CNN før jul at han er bekymret over landets økonomi, men også samfunnet.

- Den japanske økonomien har stått stille, og antall selvmord har ligget på 30.000 i året i mange år. Japan er et land som har mistet livsviljen, sa han.

Han er den femte statsministereren Japan har hatt på fire år.

Det er over 20 år siden nedturen startet for den japanske økonomien, og Nikkei-indeksen på Tokyo-børsen er over 70 prosent lavere enn den var ved inngangen til 1990.

Utallige offentlige redningspakker og tiltakspakker har ført til at Japan har en offentlig gjeld som er den høyeste av noe industriland, rundt 200 prosent av bruttonasjonalproduktet.

Til sammenligning har Hellas en bruttogjeld på rundt 100 prosent av BNP, mens USAs statsgjeld er 80-85 prosent av BNP.

Les også:

- Ukontrollerbar økning av gjelden

- Japan har mistet livsviljen

Japan kjøper europeisk gjeld

Personvernpolicy