Gullfaks-arbeidere frykter for livet på jobb

Gullfaks-arbeidere frykter for livet på jobb
Gullfaks-arbeidere frykter for livet på jobb

Underbemanning og risikofylte arbeidsmetoder gjør offshorearbeidere på Gullfaksfeltet redde for å gå på jobben, sier hovedverneombud Owe Ingemann Waltherzøe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Waltherzøe sier til Aftenbladet at arbeiderne er slitne og underbemannet, noe som fører til hastverk, dårlig arbeid og utilstrekkelig tilsyn med utstyret. Så langt skal det ha ført til blant annet gasslekkasjen på Gullfaks B i desember og hendelsen på Gullfaks C i mai i fjor. Ifølge ansatte utføres kritisk vedlikeholdsarbeid av uerfarne personer. Nå er de ansatte og deres nærmeste redde.

Grell kontrast

Bildet av livredde Gullfaks-ansatte står i grell kontrast til uttalelser fra Statoils hovedtillitsvalgt på sokkelen, Per Steinar Stamnes i Industri Energi (IE). Han har uttalt at de Gullfaks-ansatte ikke er blitt redde for å jobbe offshore.

– Jeg vil gå så langt som å si at Stamnes og IE opptrer som nyttige idioter for ledelsen, sier Waltherzøe, som patruljerer de tre plattformene.

Waltherzøe sier han har varslet både ledelsen og de tillitsvalgte i IE om problemene flere ganger, uten å føle at han blir tatt på alvor.

Les også; Gasslekkasje på Snorre A

Ledelsen i Statoil opplever situasjonen annerledes:

– Vi er svært opptatt av det skal være trygt å arbeide på våre installasjoner. Medarbeiderundersøkelser viser at det store flertall av de Statoil-ansatte sier de føler seg trygge. Men når vi får slike meldinger som dette, tar vi det selvsagt på alvor, sier pressekontakt Ola Anders Skauby til NTB.

Omorganisert

Ifølge Waltherzøe er årsaken til hendelsene og usikkerheten på Gullfaks omorganiseringen av arbeidsrutiner i kjølvannet av fusjonen mellom Statoil og Hydro. Heller ikke dette vil Statoil uten videre gå med på:

– Petroleumstilsynet har fulgt omorganiseringen tett, med mye oppmerksomhet på sikkerhet. Undersøkelsene viser at integreringen mellom Statoil og Hydro ikke har hatt negative konsekvenser for arbeidssikkerheten. Vi mener hensynet til sikkerhet gjennomsyrer hverdagen til våre ansatte, sier Skauby, som også henviser til at Statoil har hatt en reduksjon i antall uønskede hendelser offshore totalt.

Les også: Sparetiltak medvirket til oljekatastrofen i Mexicogolfen

Tilsyn med omorganiseringen har likevel avdekket flere avvik fra regelverket. Petroleumstilsynet (Ptil) driver fortløpende oppfølging:

– Innfallsvinkelen vår er sikkerhet, i ordets bredeste betydning. Det har vært viktig for oss at Statoil følger opp konsekvenser av sammenslåingen, ved for eksempel å tette kunnskapshullene etter dem som gikk av med tidligpensjon. De må til enhver tid opprettholde kompetansen i alle ledd. Vi konstaterte senest i november i fjor, etter granskingen av Gullfaks C-hendelsen, at Statoil har et stykke å gå før selskapet når egne ambisjoner om å være ledende på sikkerhet, sier talsperson Inger Anda i Ptil. (©NTB)

Personvernpolicy