Gjør et skikkelig kameravarp

Illustrasjonsfoto: Akam.no
Illustrasjonsfoto: Akam.no

Du trenger ikke være stinn av gryn for å kjøpe godt fotoutstyr.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brukte du hele budsjettet på julepresanger, uten at noen ga deg fotoutstyret du ønsket deg? Ingen fare, det finnes varp der ute som tilbyr mye fotoglede for pengene:

Speilrefleks:

Prisen på et helt kurant digitalt speilreflekskamera er en helt annen enn nå enn for bare noen år siden. For ti år siden var 10 000 kroner en helt OK pris for et nybegynnerkamera, mens et proffkamera kostet mye, mye mer. Med dagens kamerapriser kan imidlertid hvem som helst få tak i godt utstyr til en billig penge.

Nå får du for eksempel flere helt ålreite speilreflekser for under 3000 kroner stykket, inkludert et enkelt objektiv. Olympus E-420 er for eksempel litt gammel modell etter hvert, men er fremdeles helt kurant, og for 2500,- inklusive kitzoom er det absolutt et godt kjøp. Olympus E-450 er praktisk talt samme kamera, og har lik pris.

Conon EOD 100DConon EOD 100D

har nylig vært på kampanjesalg til så lite som 1999 kroner, men koster nå 2999 kroner og selv om det er en tusenlapp over så er det fremdeles en god pris. Noen butikker har også hatt Canon EOS 1000D med 18-55 kitobjektiv til 2795 kroner. For det samme kameraet med IS-versjonen av objektivet, som er optisk bedre, er vanlig pris rundt 3500 kroner. Dette er fremdeles en god pris, men modellen begynner å bli moden for utskiftning, og prisen kan dermed finne på å synke enda litt mer.

For ikke lenge siden var det også mulig å få kjøpt seg en Canon EOS 500D med 18-55mm IS til 3500, men dette var et kampanjetilbud som desverre ikke varte så lenge. I skrivende stund ligger denne pakken på ca 5000 kroner, men det betyr ikke nødvendigvis at slike tilbud ikke vil dukke opp igjen. Også dette kameraet forventes å bli nedjustert i pris i løpet av året, så det er verdt å holde øye med prisutviklingen på det, noe du kan gjøre her.

Nikon D90 er nå skiftet ut med fabelaktige D7000 , og prisen kan dermed forventes å synke en del. D90-kameraet er fremdeles bra, om enn ikke like fantastisk som D7000, og prisen kan variere en del. Om man holder øye med prisutviklingen, er det absolutt mulig å gjøre et varp på dette.

Er det heftigere ting enn dette du er ute etter, så kan det være verdt å titte på Canon EOS 7D som nå selges for ca kr 9500,- uten optikk. Veiledende pris var ca kr 18 500,- men disse er ofte kunstig høye, så ikke se deg blind på akkurat denne. Skal du ut med enda mere penger enn dette, så får du nå Canon EOS 5D Mark II for kr 14 000,-. Mye penger, men langt billigere enn da modellen ble lansert, og enkelte butikker har ikke satt ned prisen siden dengang. Veiledende pris var ved lanseringen kr 24 699,-, men som sagt...

Speilløst systemkamera:

Vil du ha et mindre kamera som er lettere å bære på, er kanskje et speilløst systemkamera noe for deg. Det klart største systemet er MicroFourThirds, med kameraer fra båsde Panasonic og Olympus, og optikk likeså. I tillegg finnes det et utall adaptere der ute, som gjør at du kan benytte nær sagt hva du vil av optikk på disse kameraene, til og med optikk som det synes ganske idiotisk å bruke, siden det vil gå drastisk ut over størrelse, vekt og balanse. Men vil du, så kan du.

Ikke behøver det å koste skjorta heller. Olympus E-PL1 med kitobjektiv og 8 GB minnekort fås nå for ca 3500,-, noe vi synes er en svært god pris, alt tatt i betraktning. Etterfølgeren E-PL2 er imidlertid nettopp annonsert, så det er faktisk mulig at prisen vil synke enda mer. Da gjelder det å ha is i magen, for venter du for lenge, risikerer du at lagrene går tomme.

- Vil du ikke ha speilreflekskamera?

Sjekk heller disse kompakte digitalkameraene

Personvernpolicy