Amerikansk boligskrekk

Over halvannen million amerikanske boliger er på tvangssalg, og den amerikanske sentralbanken Fed forventer at 4,25 millioner boliger til vil komme til å tvangsselges de neste to årene (foto: Scanpix).
Over halvannen million amerikanske boliger er på tvangssalg, og den amerikanske sentralbanken Fed forventer at 4,25 millioner boliger til vil komme til å tvangsselges de neste to årene (foto: Scanpix).

Nøkkelen til USAs økonomi ligger i farlige hender.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA sliter fortsatt med en urokkelig arbeidsledighet, en forbruksvekst som lar vente på seg og et boligmarkedet på bunnivåer.

Og ingenting kommer til å bli bedre dersom ikke boligmarkedet tar seg opp igjen, mener økonomene i Bank of America Merrill Lynch. Et oppsving i boligmarkedet er helt avgjørende for å skape nye arbeidsplasser, fordi mye av sysselsettingsveksten drives av nye bedrifter som er delvis finansiert gjennom lån på boligen.

Denne typen jobbvekst har vært svært lav de siste årene, på grunn av boligkrakket. Og hvis de amerikanske boligprisene begynner å falle igjen, som mange tror at de vil, kommer sysselsettingsveksten til å la vente på seg, skriver CNN Money.

- Det har vært en motsatt reaksjonssyklys, der lave boligpriser har ført til stram kreditt, som igjen har skadet boligmarkedet og forlenget boligresesjonen, skriver Bank of America Merrill Lynch-økonom Michelle Meyer i en oppdatering.

Kan trigge flere tvangssalg

Et raskt boligprisfall kan føre til enda flere tvangssalg. De fallende husprisene kommer til å hindre eiere av mindre bedrifter, som nå står uten en viktig finansieringsform.

Men selv om boligprisene skulle vise seg å snu opp, skal det mye til at USAs økonomi får det løftet den trenger. At fremtiden til USAs økonomi ligger i hendene til eiendomsmarkedet, lover ikke godt for tiden som kommer.

- Det er en god sjanse for at boligmarkedet snur i år, men det kommer uansett ikke til å gi nok hjelp til økonomien, sier Karl Case i S&P/Case-Shiller Index, som kartlegger den amerikanske boligprisutviklingen, til Bloomberg News.

- Vi ligger nå rundt de laveste nivåene på 50 år, og vi må fortsatt håndtere tvangssalg-rotet, legger han til.

En liten effekt

Hvis boligprisene i USA stiger i 2011 vil det være den første årlige prisoppgangen i dette boligmarkedet siden 2006. Boligmarkedet var en viktig driver for økonomisk vekst før kollapsen som førte til den verste resesjonen i USA siden 1930-tallet.

Boliginvesteringer bidro med rundt et halvt prosentpoeng til BNP-veksten i 2004. Bidraget var større enn kostaden på forsvar. Ifjor stjal boligprisfallet 0,17 prosentpoeng fra BNP-veksten, basert på tall for årets tre første kvartaler, ifølge Bloomberg.

- Økonomien kommer sannsynligvis til å få et positivt bidrag fra boligmarkedet i år, men et veldig lite et. Selv om boligbyggingen skulle falle mer, vil det uansett bare ha en liten effekt fordi det er en så liten del av økonomien akkurat nå, sier sjeføkonom Dean Maki i Barclays Capital til Bloomberg News.

Les også:

Overraskende boligtall fra USA

Geithner frykter tap av millioner av jobber

Gjeldstaket i USA heves etter press

Personvernpolicy