NVE: Norge svært sårbar i stram kraftsituasjon

Frps Ketil Solvik-Olsen (t.v.) gjentok onsdag forslaget om å ta i bruk de to gassfyrte reservekraftverkene på Tjeldbergodden og i Nyhamna for å bedre kraftsituasjonen i Midt-Norge. Men Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen mener det beste vi kan gjøre for Midt-Norge er å bedre kraftflyten til regionen ved å bygge ut nettet og øke importkapasiteten. Foto: Berit Roald / Scanpix
Frps Ketil Solvik-Olsen (t.v.) gjentok onsdag forslaget om å ta i bruk de to gassfyrte reservekraftverkene på Tjeldbergodden og i Nyhamna for å bedre kraftsituasjonen i Midt-Norge. Men Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen mener det beste vi kan gjøre for Midt-Norge er å bedre kraftflyten til regionen ved å bygge ut nettet og øke importkapasiteten. Foto: Berit Roald / Scanpix

Industrien kan bli bedt om å stenge ned produksjon for å lette på en stram kraftsituasjon. Vi er svært sårbare, advarer NVE.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) mobiliserer nå kraftleverandørenes beredskapsorganisasjon for å se på den alvorlige kraftsituasjonen denne vinteren. Direktoratet skal i hele januar sette ut i livet en omfattende plan for å forberede sentrale aktører på å sette inn ekstraordinære tiltak mot sårbarheten Norge lider under som følge av en svært stram kraftsituasjon.

Les også: Riis-Johansen skuffet over kraftmotstand

Til tross for økt import av kraft, er fyllingsgraden i vannmagasinene på et lavmål. Ved økt press på kraftsystemet øker også sårbarheten om det oppstår feil, advarer NVE.

– Vi lever i et samfunn som er helt avhengig av god og stabil strømforsyning. I en stram kraftsituasjon er det ekstra viktig at alle som arbeider med forsyningssikkerheten er godt samsnakket og koordinert, sier vassdrags- og energidirektør Agnar Aas.

Rekordlav fylling

Fyllingsgraden i vannmagasinene var på 42,8 prosent på landsbasis den første uken i år. Det er betydelig lavere enn medianverdien på 69,8 prosent for de siste 20 årene. I samme periode var den hittil laveste målte fyllingsgraden på 46,4 prosent.

Les også: - Skarru ha hamburgere, må du tåle blod!

Nedtappingen skjer tregere nå enn før jul, med 2,5 mot 2,8 prosentpoeng, fordi vi har økt nettoimporten av strøm. Fyllingsgraden er likevel betydelig lavere enn normalt.

Den kraftkrevende industrien blir nå forberedt på at den kan bli bedt om å være «fleksibel» hvis situasjonen skulle forverre seg. Det betyr i praksis at den mest kraftintensive industrien kan bli bedt om å stenge ned deler av produksjonen for å lette presset mot kraftsystemet i de mest alvorlige periodene.

– NVEs beredskapsgruppe følger utviklingen i hele landet og setter i verk tiltak når det vurderes som nødvendig. Vi har et stort og godt apparat for å håndtere stramme kraftsituasjoner. De planlagte møtene med eksterne aktører understreker dette, sier Aas.

Gasskraft i reserve

Selv om reservekraftverkene på Tjeldbergodden og Nyhamna er satt i beredskap for å avhjelpe i en ekstremsituasjon, advarer olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) mot å tro at de alene kan løse den vanskelige situasjonen.

Les også: Så kom norsk-svensk el-sertifikatmarked

– Sist mandag importerte vi strøm tilsvarende 30 mobile gasskraftverk. Det sier noe om viktigheten av å bygge ut det nordiske kraftmarkedet, sa Riis-Johansen i Stortingets spørretime onsdag.

Et mobilt gasskraftverk kan produsere inntil 3.600 megawattimer strøm i døgnet. Mandag 10. januar var strømimporten til Norge 102.000 megawattimer, får NTB opplyst av Statnett.

Frps Ketil Solvik-Olsen gjentok onsdag forslaget om å ta i bruk de to gassfyrte reservekraftverkene på Tjeldbergodden og i Nyhamna for å bedre kraftsituasjonen i Midt-Norge.

– Det beste vi kan gjøre for Midt-Norge er å bedre kraftflyten til regionen ved å bygge ut nettet og øke importkapasiteten, sier Riis-Johansen. (©NTB)

Personvernpolicy