Giske: – Vi må tåle utenlandske oppkjøp

Næringsminister Trond Giske, mener vi må tåle utenlandske oppkjøp av norske bedrifter. Foto: Scanpix
Næringsminister Trond Giske, mener vi må tåle utenlandske oppkjøp av norske bedrifter. Foto: Scanpix

Mens flere fagforeninger mener Norge må stanse salg av viktige norske industribedrifter til utlandet, sier næringsministeren at vi må tåle utenlandske oppkjøp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag ble det kjent at Orkla selger industrigiganten Elkem, som ble grunnlagt i 1904. Det må vi bare akseptere, mener næringsminister Trond Giske (Ap).

– Vi har investert 3.100 milliarder kroner i andre land, og da kan vi ikke være prinsipielt imot utenlandsinvesteringer i Norge, sier Giske til NRK.

Les også: Orkla selger Elkem til Bluestar

Han understreker likevel at han mener det er viktig med et sterkt norsk eierskap i mange industribedrifter, særlig dem som er knyttet til kontroll over råvarer og energi.

– Det er jo begrunnelsen for et sterkt statlig eierskap. Det er også viktig å ha gode, norske private eiere. Samtidig må vi tåle at utlendinger investerer i Norge, sier han.

Samtidig håper Giske at kineserne har langsiktige planer for selskapet, som er én av verdens ledende produsenter av metaller og materialer med produksjon i Europa, Amerika og Asia.

– Når transaksjonen er på plass, kommer jeg til å gjøre meg kjent med de nye eierne og få en dialog med dem om hva slags planer de har for en viktig industrivirksomhet i Norge, sier Giske. (©NTB)

Les også: Selger Elkem til Kina

Personvernpolicy