Orkla selger Elkem til Bluestar

Eksteriør fra Elkem i Kristiansand. Orkla ASA bekrefter salg av Elkem AS' silisiumrelaterte virksomhet, inklusive Elkem Solar til China National Bluestar. Avtalen omfatter ikke aksjene i Elkem Energi AS. Foto: Tor Erik Schrøder (Scanpix)
Eksteriør fra Elkem i Kristiansand. Orkla ASA bekrefter salg av Elkem AS' silisiumrelaterte virksomhet, inklusive Elkem Solar til China National Bluestar. Avtalen omfatter ikke aksjene i Elkem Energi AS. Foto: Tor Erik Schrøder (Scanpix)

Orkla selger Elkem til China National Bluestar Group Co. Ltd for to milliarder dollar – om lag 12 milliarder norske kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Elkem

* Et av Norges største industriselskaper og blant verdens ledende produsenter av metaller og materialer.

* Består av forretningsområdene Elkem Solar, Elkem Silicon Materials, Støperiprodukter, Elkem Carbon og Elkem Energi.

* Hovedprodukter er solcellesilisium, silisium, spesiallegeringer til støperi-industrien, karbon, microsilica og energi.

* Grunnlagt 1904 som Det Norske Aktieselskap for Elektrokemisk Industri. Fikk navnet Elkem i 1969. Ble en del av Orkla-konsernet i 2005.

* Har cirka 2.500 ansatte i Europa, Nord-Amerika, Sør-Amerika, Asia og Afrika. (©NTB)

Avtalen omfatter divisjonene Elkem Silicon Materials, Elkem Foundry Products, Elkem Carbon og Elkem Solar. Orkla beholder aksjene i Elkem Energi AS, inkludert eierandelen på 85 prosent i AS Saudefaldene.

Kjøpesummen for aksjene gjøres opp kontant, opplyser Orkla i en børsmelding. Salget skal etter planen gjennomføres i løpet av første halvår 2011.

– Transaksjonen er i tråd med Orklas strategi om en mer fokusert portefølje med satsing på merkevarer og aluminiumløsninger, samt å redusere konsernets eksponering mot solindustrien, sier Orklas konsernsjef Bjørn M. Wiggen.

– Industriell kultur

Elkem er blant verdens ledende selskaper innenfor produksjon av metaller og materialer. Hovedproduktene er silisium, høyrent silisium til solarindustrien, spesiallegeringer av ferrosilisium til støperiindustrien, karbon og microsilica.

– I Bluestar får Elkem en eier som representerer en sterk industriell kultur, og som har kapital og markedsadgang til å videreutvikle Elkems virksomheter, herunder Elkem Solars energieffektive prosess for produksjon av solcellesilisium, sier Wiggen.

Bluestar, som har sitt hovedkontor i Beijing, er et ledende internasjonalt selskap innenfor kjemikalier og fornybare materialer. Selskapet omsatte i fjor for 6 milliarder dollar – om lag 36 milliarder norske kroner.

Trenger tillatelser

Det kinesiske statseide selskapet ChemCina eier 80 prosent av Bluestar, mens det amerikanske selskapet Blackstone Group eier 20 prosent. Siden 2006 har Bluestar gjennomført en rekke internasjonale oppkjøp, blant annet i Frankrike og Australia.

Gjennomføringen av Orklas salg av Elkem er blant annet betinget av at Bluestar får de nødvendige godkjennelsene fra de berørte konkurransemyndighetene.

Olje- og energidepartementet må gi nødvendige tillatelser til overføringen av Elkem Energi AS til Orkla ASA, og til etablering av en ny kraftkontrakt mellom Elkem AS og AS Saudefaldene for å oppfylle stortingsbestemte vilkår om bruk av kraftvolumer i Elkems industrivirksomhet. (©NTB)

Les også: Selger Elkem til Kina

Les flere nyheter her

Personvernpolicy