Meny

Kraftig prisvekst

Elektrisistetsprisene inkludert nettleie steg med hele 19,9 prosent siste måned (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Strømprisene førte til en overraskende sterk oppgang i konsumprisene i fjorårets siste måned.
Mer om inflasjon

Inflasjonskalkulator
Her kan du regne ut hvilken verdi et beløp fra et tidligere år har i dag. Eller du kan regne motsatt, og finne ut hva en tilsvarende verdi i dagens pengeverdi var tidligere.

Inflasjonsstastistikk
Slik har inflasjonen vært fra 1865 og frem til i dag.

Inflasjon
Les mer om inflasjon og hvilke vekter de forskjellige produktgruppene har.

Konsumprisindeksen
Les mer om dette på Statistisk Sentralbyårs sider. Inflasjonsstatistikken blir lagt ut den 10. hver måned

Konsumprisindeksen steg med 2,8 prosent på årsbasis i desember ifjor, viser tall som Statistisk sentralbyrå (SSB) la frem mandag.

Prisveksten var dermed langt kraftigere enn ventet. På forhånd trodde analytikerne på en oppgang på 2,3 prosent, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News.

På månedsbasis steg konsumprisene 1,1 prosent fra november til desember.

Oppgangen er preget av at elektrisitetspriser inkludert nettleie steg med 19,9 prosent i løpet av måneden på grunn av en kraftig oppgang i spotprisene. Prisene på drivstoff og smøremidler økte med 3,5 prosent, mens prisene på bøker steg med 17,6 prosent. Flyprisene steg med 7,6 prosent, opplyser SSB i en melding mandag.

Konsumprisindeksen utenom energivarer og avgiftsendringer (KPI-JAE), som ofte omtales som kjerneinflasjonen, steg med 1,0 prosent på årsbasis i desember. På månedsbasis var den sesongjusterte kjerneinflasjonen på 0,2 prosent.

På forhånd var det ventet en oppgang på 1,0 prosent på årsbasis og 0,2 prosent på månedsbasis, ifølge estimater fra Bloomberg News.

Kjerneinflasjonen er blant statistikk som Norges Bank bruker som mål på prisveksten, siden den utelukker energipriser som tradisjonelt svinger mye. Banken setter styringsrenten med et mål om å oppnå en prisvekst som over tid er på rundt 2,5 prosent.

Ifølge den siste utgaven av Pengepolitisk rapport ventet Norges Bank en oppgang i kjerneinflasjonen på 1,0 prosent i desember.

Siden energiprisene over tid har vist seg å vokse raskere enn andre priser har banken også utviklet et eget mål på prisveksten, KPIXE, som tar med en beregnet trend av energiprisene i konsumprisene. Norges Bank offentliggjør KPIXE klokken 14.00 i ettermiddag.

abcpenger.no/kalkulator:
Beregn prisvekten med inflasjjonskalkulatoren

- Oppgangen i energiprisene kan også ha bidratt til at veksten i konsumprisene justert for avgifter KPIXE, som er Norges Banks foretrukne mål på kjerneinflasjonen, tok seg opp i desember. Mens prisveksten målt ved KPI-JAE har vært noe lavere enn Norges Bank har anslått de siste to månedene, har utviklingen i KPIXE vært som anslått i Pengepolitisk rapport 3/10, skriver sjeføkonom Knut Anton Mork i morgenrapporten fra Handelsbanken Capital Markets mandag.

Norges Banks prognose for tolvmånedersveksten i KPIXE i desember er på 1,25 prosent.

Les også på Dn.no:

- Uansett hvordan man regner er det et kjempestor marked

App'ene overvåker deg

Talltull ga åtte måneders restskatt-mareritt

Skagen - populært men ikke best

Privatøkonomi
Populært