Meny

Selger Elkem til Kina

Styreleder i Orkla Stein Erik Hagen under åpningen av Elkem Solar (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tildelingen av Nobels fredspris forsinket salget.

Det kinesiske spesialkjemiselskapet China National Bluestar overtar etter alt å dømme det norske metallselskapet Elkem, 106 år etter at Sam Eyde og Wallenberg-brødrene Marcus og Knut etablerte Det Norske Aktieselskap for Elektrokemisk Industri, skriver Dagens Næringsliv.

Bare signaturen mangler, og flere informerte kilder bekrefter overfor DN at Orkla-styret har fått beskjed om å stille til styremøte på kort varsel. Agendaen har bare ett punkt: Salget av Elkem.

Elkem har vært i Orklas eie siden 2005. DN har ikke fått tak i kjøpesummen, men skriver at analytikere anslo verdien av Elkem til 12 milliarder kroner etter andre kvartal ifjor. Siden har markedet utviklet seg ytterligere i Elkems favør, og en pris på 15 milliarder kroner er antydet av flere.

Selges samlet

Orklas konsernsjef Bjørn Wiggen sa til DN i oktober at han regnet med at Elkem ville bli solgt samlet. Det sil si inklusive solarvirksomheten i Kristiansand, mens kraftvirksomheten i Sauda holdes utenom på grunn av konsesjonsbestemmelser. Et samlet salg var det viktigste for de ansatte i Elkem, som har fryktet oppdeling av selskapet.

China National Bluestar er Kinas største silisiumkonsern. Selskapet har 40.000 ansatte utenfor Kina, og omsetter for nærmere 40 milliarder kroner. Amerikanske Blackstone eier 20 prosent, mens resten eies av det kinesiske statsselskapet ChinaChem, som er kjent for å ha utlendinger i toppledelsen og for å være svært markedsorientert.

Verken Orklas styreleder Stein Erik Hagen eller konsernsjef Bjørn Wiggen har vært tilgjengelig for kommentar.

Les også:

Elkem-salg kan gi 15 milliarder

- Stor interesse for Rec og Elkem

Snart kan du også ha kinesisk arbeidsgiver

Spår smell for Kina og Norge

Kina fortsetter oppkjøp i Europa

Prisgalopp i Kina

- Kina bærer menneskehetens skjebne på sine skuldre

Privatøkonomi
Populært