Meny

Dømt til fengsel

MÅ I FENGSEL: Magnus Stangeland (t.h) ble dømt for pensjonsjuks. Arkivfoto: Cornelius Poppe / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortingspensjonistene Anders Talleraas og Magnus Stangeland funnet skyldig i pensjonsbedrageri.

Både Anders Talleraas og Magnus Stangeland har opptrådt grovt uaktsomt. De to har skaffet seg uberettiget vinning, mener Oslo tingrett i en enstemming dom. Talleraas ble dømt til seks måneder i fengsel, mens Stangeland ble idømt 60 dager. De må også betale saksomkostninger til det offentlige på 100.000 kroner hver.

Les hele dommen her

- Jeg må få tid til å områ meg. Jeg er overrasket og skuffet. Jeg må lese dommen i sin helhet før jeg tar stilling til anken, sier Magnus Stangeland til pressekorpset rett etter domsavsigelsen. 

- Min første reaksjon at dette er en meget streng dom, sier Talleraas. 

- Jeg har det ikke veldig bra nå, sier 64-åringen til pressen.

Les også: - For lav straff

Artikkelen fortsetter under bildet

DØMT: Anders Talleraas har ikke bestemt seg for om han vil anke dommen fra Oslo tingrett. Foto: ScanpixDØMT: Anders Talleraas har ikke bestemt seg for om han vil anke dommen fra Oslo tingrett. Foto: Scanpix

Begge valgte å ta betenkningstid på spørsmålet fra dommeren om de ønsket å anke saken.

De to tidligere stortingsrepresentantene måtte møte i retten i november i fjor, tiltalt for grovt uaktsomt bedrageri.

- Jeg har masse rare tanker inni meg som jeg ikke har tenkt til å utlevere akkurat nå, sa Stangeland til TV2 før han gikk i rettssalen i Oslo tingrett i 12.30-tiden i dag.

Overfor nrk.no var Stangeland mer optimistisk på forhånd. 

- Jeg håper på det beste, men vi får se. Jeg har blitt overrasket før og kan bli det igjen, sa han.

Det er også skjerpende at det dreier seg om grovt uaktsomt bedrageri i forhold til et system som er basert på tillit. Tillitsbaserte systemer er sårbare.

- Ikke sporadiske inntekter

Like etter klokken 13.00 begynte dommeren å lese fra rettens vurdering.

Dommeren sier at retten forstår inntektsbegrepet til å gjelde for alle arbeidsinntekter, og at bare kapitalinntekter faller utenom. Det betyr at styrehonorar, bilgodtgjørelse, foredrags- og forfatterinntekter faller innenfor rettens definisjon av arbeidsinntekt.

Retten er dermed uenig i at styreinntekter og bilgodtgjørelse kan regnes som sporadiske og usikre inntekter, slik forsvaret har hevdet.

Retten legger til grunn at tilsvarende inntektsgivende arbeid handler om nivået på inntekten, ikke på inntektens art.

- Retten legger til grunn at en stortingspensjonist som får arbeidsinntekter utover pensjonen, mister retten til slik pensjon, sier tingrettsdommer Jannicke Johannesen.

Uberettiget pensjon

RETTEN OM TALLERAAS: «Retten kan etter dette ikke se det annerledes enn at Talleraas har holdt seg i en uvitenhet om forståelsen av regelverket og betydningen av egne styreinntekter, samt i en passivitet i forhold til å gi korrekte og fullstendige opplysninger om egne inntekter, som må betegnes som grovt uaktsom». Foto: Cornelius Poppe / Scanpix.RETTEN OM TALLERAAS: «Retten kan etter dette ikke se det annerledes enn at Talleraas har holdt seg i en uvitenhet om forståelsen av regelverket og betydningen av egne styreinntekter, samt i en passivitet i forhold til å gi korrekte og fullstendige opplysninger om egne inntekter, som må betegnes som grovt uaktsom». Foto: Cornelius Poppe / Scanpix.

Både Talleraas og Stangeland har skaffet seg uberettiget pensjon under hele perioden, konkluderer Oslo tingrett.

- Verken Talleraas eller Stangeland ville ha fått pensjon om de hadde gitt riktige opplysninger, sier Johannesen.

Retten mener at både Talleraas og Stangeland har opptrådt grovt uaktsomt. Begge burde ha skjønt at formålet med pensjonsordningen er å utgjøre et sikkerhetsnett, påpekte dommeren.

- Det er ingenting som tilsier at de to skal dømmes mildere enn andre i samme situasjon, understreker dommen.

- Stangeland er, i likhet med Talleraas, sterkt å bebreide for ikke å ha gitt korrekte og fullstendige opplysninger om sin egen inntektssituasjon, og for ikke å ha forsikret seg om at den var forenlig med pensjon. Retten er overbevist om at han i så fall ville fått vite at den ikke var det.

3,2 millioner

Begge pensjonistene har nektet straffskyld, og har i Oslo tingrett fortalt at de mener de var uskyldige ofre for et kaotisk pensjonssystem da de fikk flere hundre tusen kroner inn på konto i pensjonspenger de ikke var berettiget til.

Les også: - Jeg er ingen kjeltring

Økokrim mener de to tidligere stortingsrepresentantene satt stille mens flere hundre tusen kroner i uberettiget pensjon strømmet inn på konto. Ikke bare måtte de to forstå at dette var penger de ikke skulle ha, men det å unnlate å stanse utbetalingene og melde fra om feilen var sterkt klanderverdig, ifølge aktoratet. Til sammen har de to fått rundt 3,2 millioner kroner for mye, ifølge tiltalen.

(Stangeland) [er] også sterkt å bebreide for mangel på aktsomhet ved at han gjennom sin opplysningssvikt, ga ordningen det feilaktige bildet at han hadde rett til pensjon.

Både Talleraas og Stangeland har sagt at de vil tilbakebetale uberettiget pensjon så langt det ikke er tale om foreldelse.

Les også: «Maria» dømt etter samme paragraf som stortingspensjonistene

Selv framholder Talleraas, tidligere parlamentarisk leder i Høyre, og Magnus Stangeland, tidligere stortingsrepresentant for Senterpartiet, at de hadde undersøkt reglene grundig og at de derfor var overbevist om at gullpensjonen de fikk ved siden av betydelige biinntekter var berettiget. De har bygget sitt forsvar på hva de muntlig ble fortalt om pensjonsordningen av Astrid Risnes, som var stortingssekretær i perioden Stangeland og Talleraas var representanter.

Risikerer fengsel

RETTEN OM STANGELAND: «Etter rettens vurdering er han (Stangeland) i likhet med Talleraas sterkt å bebreide for mangel på aktsomhet ved at han ikke foretok seg mer med sikte på å komme til bunns i betydningen av egne styreinntekter». Foto: Cornelius Poppe / ScanpixRETTEN OM STANGELAND: «Etter rettens vurdering er han (Stangeland) i likhet med Talleraas sterkt å bebreide for mangel på aktsomhet ved at han ikke foretok seg mer med sikte på å komme til bunns i betydningen av egne styreinntekter». Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Vitnelisten har vært omfattende. Blant annet har de tre tidligere statsministerne Gro Harlem Brundtland, Thorbjørn Jagland og Kjell Magne Bondevik vitnet i Oslo tingrett.

Selv om øvre strafferamme for grovt uaktsomt bedrageri er to års fengsel, mente førstestatsadvokatene Elisabeth Roscher og Tarjei Istad at seks måneders ubetinget fengsel for Anders Talleraas og 60 dager for Magnus Stangeland er nok, da saken var oppe i tingretten i november.

Forsvarerne til begge la ned påstand om full frifinnelse da de avsluttet sine prosedyrer.

Les flere artikler om denne saken:

Aktor: - Pensjonsreglene var ikke vanskelige

Representantene presset pensjons-sekretæren

Willoch «temmelig forarget» over pensjonsanklagene

- Øker forakten mot politikere

Gro: - Ingen sa noe om inntektstap

Kosmo: På sin plass at gullpensjonen er fjernet

Nøkkelvitne: Stortinget hadde ingen kontroll

Les flere nyheter her

Privatøkonomi
Populært