Meny

Dømt til fengsel

MÅ I FENGSEL: Magnus Stangeland (t.h) ble dømt for pensjonsjuks. Arkivfoto: Cornelius Poppe / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortingspensjonistene Anders Talleraas og Magnus Stangeland funnet skyldig i pensjonsbedrageri.

Både Anders Talleraas og Magnus Stangeland har opptrådt grovt uaktsomt. De to har skaffet seg uberettiget vinning, mener Oslo tingrett i en enstemming dom. Talleraas ble dømt til seks måneder i fengsel, mens Stangeland ble idømt 60 dager. De må også betale saksomkostninger til det offentlige på 100.000 kroner hver.

Les hele dommen her

- Jeg må få tid til å områ meg. Jeg er overrasket og skuffet. Jeg må lese dommen i sin helhet før jeg tar stilling til anken, sier Magnus Stangeland til pressekorpset rett etter domsavsigelsen.

- Min første reaksjon at dette er en meget streng dom, sier Talleraas.

- Jeg har det ikke veldig bra nå, sier 64-åringen til pressen.

Les også: - For lav straff

Artikkelen fortsetter under bildet

DØMT: Anders Talleraas har ikke bestemt seg for om han vil anke dommen fra Oslo tingrett. Foto: ScanpixDØMT: Anders Talleraas har ikke bestemt seg for om han vil anke dommen fra Oslo tingrett. Foto: Scanpix

Begge valgte å ta betenkningstid på spørsmålet fra dommeren om de ønsket å anke saken.

De to tidligere stortingsrepresentantene måtte møte i retten i november i fjor, tiltalt for grovt uaktsomt bedrageri.

- Jeg har masse rare tanker inni meg som jeg ikke har tenkt til å utlevere akkurat nå, sa Stangeland til TV2 før han gikk i rettssalen i Oslo tingrett i 12.30-tiden i dag.

Overfor nrk.no var Stangeland mer optimistisk på forhånd.

- Jeg håper på det beste, men vi får se. Jeg har blitt overrasket før og kan bli det igjen, sa han.

Det er også skjerpende at det dreier seg om grovt uaktsomt bedrageri i forhold til et system som er basert på tillit. Tillitsbaserte systemer er sårbare.

- Ikke sporadiske inntekter

Like etter klokken 13.00 begynte dommeren å lese fra rettens vurdering.

Dommeren sier at retten forstår inntektsbegrepet til å gjelde for alle arbeidsinntekter, og at bare kapitalinntekter faller utenom. Det betyr at styrehonorar, bilgodtgjørelse, foredrags- og forfatterinntekter faller innenfor rettens definisjon av arbeidsinntekt.

Retten er dermed uenig i at styreinntekter og bilgodtgjørelse kan regnes som sporadiske og usikre inntekter, slik forsvaret har hevdet.

Retten legger til grunn at tilsvarende inntektsgivende arbeid handler om nivået på inntekten, ikke på inntektens art.

- Retten legger til grunn at en stortingspensjonist som får arbeidsinntekter utover pensjonen, mister retten til slik pensjon, sier tingrettsdommer Jannicke Johannesen.

Uberettiget pensjon

RETTEN OM TALLERAAS: «Retten kan etter dette ikke se det annerledes enn at Talleraas har holdt seg i en uvitenhet om forståelsen av regelverket og betydningen av egne styreinntekter, samt i en passivitet i forhold til å gi korrekte og fullstendige opplysninger om egne inntekter, som må betegnes som grovt uaktsom». Foto: Cornelius Poppe / Scanpix.RETTEN OM TALLERAAS: «Retten kan etter dette ikke se det annerledes enn at Talleraas har holdt seg i en uvitenhet om forståelsen av regelverket og betydningen av egne styreinntekter, samt i en passivitet i forhold til å gi korrekte og fullstendige opplysninger om egne inntekter, som må betegnes som grovt uaktsom». Foto: Cornelius Poppe / Scanpix.

Både Talleraas og Stangeland har skaffet seg uberettiget pensjon under hele perioden, konkluderer Oslo tingrett.

- Verken Talleraas eller Stangeland ville ha fått pensjon om de hadde gitt riktige opplysninger, sier Johannesen.

Retten mener at både Talleraas og Stangeland har opptrådt grovt uaktsomt. Begge burde ha skjønt at formålet med pensjonsordningen er å utgjøre et sikkerhetsnett, påpekte dommeren.

- Det er ingenting som tilsier at de to skal dømmes mildere enn andre i samme situasjon, understreker dommen.

- Stangeland er, i likhet med Talleraas, sterkt å bebreide for ikke å ha gitt korrekte og fullstendige opplysninger om sin egen inntektssituasjon, og for ikke å ha forsikret seg om at den var forenlig med pensjon. Retten er overbevist om at han i så fall ville fått vite at den ikke var det.

3,2 millioner

Begge pensjonistene har nektet straffskyld, og har i Oslo tingrett fortalt at de mener de var uskyldige ofre for et kaotisk pensjonssystem da de fikk flere hundre tusen kroner inn på konto i pensjonspenger de ikke var berettiget til.

Les også: - Jeg er ingen kjeltring

Økokrim mener de to tidligere stortingsrepresentantene satt stille mens flere hundre tusen kroner i uberettiget pensjon strømmet inn på konto. Ikke bare måtte de to forstå at dette var penger de ikke skulle ha, men det å unnlate å stanse utbetalingene og melde fra om feilen var sterkt klanderverdig, ifølge aktoratet. Til sammen har de to fått rundt 3,2 millioner kroner for mye, ifølge tiltalen.

(Stangeland) [er] også sterkt å bebreide for mangel på aktsomhet ved at han gjennom sin opplysningssvikt, ga ordningen det feilaktige bildet at han hadde rett til pensjon.

Både Talleraas og Stangeland har sagt at de vil tilbakebetale uberettiget pensjon så langt det ikke er tale om foreldelse.

Les også: «Maria» dømt etter samme paragraf som stortingspensjonistene

Selv framholder Talleraas, tidligere parlamentarisk leder i Høyre, og Magnus Stangeland, tidligere stortingsrepresentant for Senterpartiet, at de hadde undersøkt reglene grundig og at de derfor var overbevist om at gullpensjonen de fikk ved siden av betydelige biinntekter var berettiget. De har bygget sitt forsvar på hva de muntlig ble fortalt om pensjonsordningen av Astrid Risnes, som var stortingssekretær i perioden Stangeland og Talleraas var representanter.

Risikerer fengsel

RETTEN OM STANGELAND: «Etter rettens vurdering er han (Stangeland) i likhet med Talleraas sterkt å bebreide for mangel på aktsomhet ved at han ikke foretok seg mer med sikte på å komme til bunns i betydningen av egne styreinntekter». Foto: Cornelius Poppe / ScanpixRETTEN OM STANGELAND: «Etter rettens vurdering er han (Stangeland) i likhet med Talleraas sterkt å bebreide for mangel på aktsomhet ved at han ikke foretok seg mer med sikte på å komme til bunns i betydningen av egne styreinntekter». Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Vitnelisten har vært omfattende. Blant annet har de tre tidligere statsministerne Gro Harlem Brundtland, Thorbjørn Jagland og Kjell Magne Bondevik vitnet i Oslo tingrett.

Selv om øvre strafferamme for grovt uaktsomt bedrageri er to års fengsel, mente førstestatsadvokatene Elisabeth Roscher og Tarjei Istad at seks måneders ubetinget fengsel for Anders Talleraas og 60 dager for Magnus Stangeland er nok, da saken var oppe i tingretten i november.

Forsvarerne til begge la ned påstand om full frifinnelse da de avsluttet sine prosedyrer.

Les flere artikler om denne saken:

Aktor: - Pensjonsreglene var ikke vanskelige

Representantene presset pensjons-sekretæren

Willoch «temmelig forarget» over pensjonsanklagene

- Øker forakten mot politikere

Gro: - Ingen sa noe om inntektstap

Kosmo: På sin plass at gullpensjonen er fjernet

Nøkkelvitne: Stortinget hadde ingen kontroll

Les flere nyheter her

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:17 Tyske velgere aner ikke hvem kandidatene til EU-valget er14:15 Nå kommer dommen i den 20 år gamle Sjøvegan-saken14:14 Tyrkisk politi stanset folkemord-markering13:51 Politisjefen på Sri Lanka får sparken etter terroraksjonen13:50 Det heter ikke NSB lenger13:27 Kraftig røykutvikling fra brann i Vestfold13:22 Sør-Norge må forberede seg på nedbørshelg13:22 Kulturprofil tiltalt for åtte voldtekter12:44 Vindkraftutbygger sammenlignes med naziokkupasjonen12:24 Innrømmer triksing – nå tar Arbeidstilsynet grep12:06 Tolv drept i eksplosjon i Idlib11:52 Chelsea-manageren må svare for utbrudd11:27 Afghanske og internasjonale styrker dreper flest sivile11:14 Tesla med viktige nyheter i natt11:09 Dagpengeutbetalingene gikk ned i fjor10:56 Én kvinne blant selvmordsbomberne på Sri Lanka10:49 Åpner for å redusere Ødegaards prislapp10:35 Fortsatte å misbruke jente (14) etter at han fikk vite hvor gammel hun var09:31 Tottenham-manageren bønnfaller Eriksen09:30 Savnede dansker på Sri Lanka funnet i god behold09:26 Stor skogbrannfare en rekke steder i landet09:16 Ikke like ille for XXL som fryktet09:16 Drev butikker – forsynte seg med pengene09:11 Forskere: Klimautslipp fra oljesand undervurderes09:07 Minister: 60 pågrepet etter angrepene på Sri Lanka09:07 FpU vil ha pant på snusbokser08:01 Mistet kona, fikk lungebetennelse, drypp og infarkt07:39 Følg direkte: Trine Skei Grande møter til muntlig spørretime07:17 «Outstanding» Johannessen venter i norsk CL-duell07:10 Skogbrannen i Lyngdal nær slukket06:52 Uhell på Moss stasjon sørger for nye forsinkelser på Østfoldbanen06:46 Heiberg: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28 Nasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street06:26 Fengselsstraff for demokratiledere i Hongkong06:25 Guardiola før Solskjær-møte: – Old Trafford er ikke skremmende lenger06:11 Ny leder utnevnt i Greenpeace Norge06:10 Tre av fire SAS-fly kan bli stående på bakken fredag06:00 Dette skjer i dag05:55 Sri Lanka: Antall døde har steget til 35905:55 Sjeldne saksofoner stjålet fra samler05:52 Beboerne i Sokndal puster lettet ut05:30 Dette skjedde i natt05:30 Kim framme i Vladivostok05:22 Krav om å slette stemmer i Istanbul-valg avvist05:00 Ropstad varsler et tydeligere KrF04:50 Raymond Johansen: – De nye læreplanene er dårlig nytt for gutter04:46 New Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep04:10 «Marsskjelv» kan være registrert for første gang04:08 Bondevik advarer Erna Solberg: – Vi bør ikke komme i den situasjonen03:56 Flere stengte veier etter skogbrann i Sokndal03:53 Pavelig påskeegg til Romas hjemløse03:35 Ytre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin03:02 Guardiola reagerer på Solskjærs uttalelser før derbyet03:02 Netanyahu vil kalle opp Golan-bosetting etter Trump02:51 Mexico har returnert 15.000 migranter02:33 May gir Huawei tommel opp til deler av 5G-utbyggingen02:16 Forsker: Kampflyregningen vil ramme andre forsvarsgrener01:41 Barcelona nærmere seriegull etter seier01:40 Kurdiske myndigheter vil bistå med hjemsending av norske barn av IS-krigere01:25 Protesttog ruller inn i Sudans hovedstad01:00 36-åring fengselsdømt for overgrepsmateriale av barn00:52 17 barn døde etter skybrudd i Uganda00:32 Sokndal skole stengt etter storbrann00:31 Brasils ekspresident får redusert straff00:06 Afrikanske ledere krever slutt på kampene i Libya00:05 Ektepar i brannrammede Sokndal: – Man blir redd23:48 Ordfører i brannrammet kommune: – Det er veldig dramatisk23:28 USA truet med veto – FN-resolusjon om seksuell vold ble utvannet23:20 Solberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre23:09 Skogbrann nær sentrum i Sokndal – 160 boliger evakuert23:08 Eriksen-kanon sikret tre sene poeng mot tapre Brighton23:08 Økende skogbrannfare på Vestlandet22:42 Solberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre22:33 Alvorlig skogbrann i Skåne – flere evakueres22:01 Saudi-Arabia halshogget 37 statsborgere21:56 Byfuglien: Jeg har ikke sett Solberg stenge døren for resten av barna20:57 Innbytter Kaasa stoppet Vikings eventyrstart20:53 Skogbrann: Hundrevis får evakueringsvarsel20:13 Skogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal20:13 Egypt: 88 prosent stemte for å forlenge Sisis styre20:01 Medier: Biden starter valgkampen torsdag19:59 Sjakk: Carlsen med ny remis mot Caruana19:59 Marte Gerhardsen er innstilt som ny utdanningsdirektør i Oslo19:29 Skogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal18:55 Skogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:47 – En bukse koster 3800-7000 liter vann å lage18:43 Kushner vil legge fram fredsplan for Midtøsten etter ramadan18:17 Skogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:17 Oslo Børs opp på første handledag etter påske18:16 RBK avlyste planlagt medlemsmøte17:32 Erna Solberg: IS-mødrene må bli igjen i Syria17:26 Resett: – Vi er blokkert av Googles annonsetjeneste17:01 – Nå må Siv Jensen få ut fingeren16:46 Ropstad: – Mest krevende halvår for KrF noensinne16:39 Trump klar for ny tur til Europa16:23 FN-panel: En million arter kan bli utryddet16:16 Nord-Koreas Kim møter Putin i Vladivostok15:52 Norsk-tamiler redde for å reise hjem15:35 Sri Lankas statsminister frykter flere bomber15:10 Saudi-Arabia henrettet 37 terrordømte
Siste nytt
14:17PolitikkTyske velgere aner ikke hvem kandidatene til EU-valget er14:15NorgeNå kommer dommen i den 20 år gamle Sjøvegan-saken14:14VerdenTyrkisk politi stanset folkemord-markering13:51VerdenPolitisjefen på Sri Lanka får sparken etter terroraksjonen13:50NorgeDet heter ikke NSB lenger13:27NorgeKraftig røykutvikling fra brann i Vestfold13:22NorgeSør-Norge må forberede seg på nedbørshelg13:22KulturKulturprofil tiltalt for åtte voldtekter12:44NorgeVindkraftutbygger sammenlignes med naziokkupasjonen12:24NorgeInnrømmer triksing – nå tar Arbeidstilsynet grep12:06VerdenTolv drept i eksplosjon i Idlib11:52SportChelsea-manageren må svare for utbrudd11:27VerdenAfghanske og internasjonale styrker dreper flest sivile11:14MotorTesla med viktige nyheter i natt11:09PengerDagpengeutbetalingene gikk ned i fjor10:56VerdenÉn kvinne blant selvmordsbomberne på Sri Lanka10:49SportÅpner for å redusere Ødegaards prislapp10:35NorgeFortsatte å misbruke jente (14) etter at han fikk vite hvor gammel hun var09:31SportTottenham-manageren bønnfaller Eriksen09:30VerdenSavnede dansker på Sri Lanka funnet i god behold09:26NorgeStor skogbrannfare en rekke steder i landet09:16PengerIkke like ille for XXL som fryktet09:16NorgeDrev butikker – forsynte seg med pengene09:11VerdenForskere: Klimautslipp fra oljesand undervurderes09:07VerdenMinister: 60 pågrepet etter angrepene på Sri Lanka09:07PolitikkFpU vil ha pant på snusbokser08:01Helse og livsstilMistet kona, fikk lungebetennelse, drypp og infarkt07:39PolitikkFølg direkte: Trine Skei Grande møter til muntlig spørretime07:17Sport«Outstanding» Johannessen venter i norsk CL-duell07:10NorgeSkogbrannen i Lyngdal nær slukket06:52NorgeUhell på Moss stasjon sørger for nye forsinkelser på Østfoldbanen06:46Helse og livsstilHeiberg: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28PengerNasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street06:26VerdenFengselsstraff for demokratiledere i Hongkong06:25SportGuardiola før Solskjær-møte: – Old Trafford er ikke skremmende lenger06:11NorgeNy leder utnevnt i Greenpeace Norge06:10ReiseTre av fire SAS-fly kan bli stående på bakken fredag06:00NorgeDette skjer i dag05:55VerdenSri Lanka: Antall døde har steget til 35905:55VerdenSjeldne saksofoner stjålet fra samler05:52NorgeBeboerne i Sokndal puster lettet ut05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenKim framme i Vladivostok05:22VerdenKrav om å slette stemmer i Istanbul-valg avvist05:00PolitikkRopstad varsler et tydeligere KrF04:50NorgeRaymond Johansen: – De nye læreplanene er dårlig nytt for gutter04:46VerdenNew Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep04:10Verden«Marsskjelv» kan være registrert for første gang04:08PolitikkBondevik advarer Erna Solberg: – Vi bør ikke komme i den situasjonen03:56NorgeFlere stengte veier etter skogbrann i Sokndal03:53VerdenPavelig påskeegg til Romas hjemløse03:35PolitikkYtre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin03:02SportGuardiola reagerer på Solskjærs uttalelser før derbyet03:02VerdenNetanyahu vil kalle opp Golan-bosetting etter Trump02:51VerdenMexico har returnert 15.000 migranter02:33VerdenMay gir Huawei tommel opp til deler av 5G-utbyggingen02:16NorgeForsker: Kampflyregningen vil ramme andre forsvarsgrener01:41SportBarcelona nærmere seriegull etter seier01:40NorgeKurdiske myndigheter vil bistå med hjemsending av norske barn av IS-krigere01:25VerdenProtesttog ruller inn i Sudans hovedstad01:00Norge36-åring fengselsdømt for overgrepsmateriale av barn00:52Verden17 barn døde etter skybrudd i Uganda00:32NorgeSokndal skole stengt etter storbrann00:31VerdenBrasils ekspresident får redusert straff00:06VerdenAfrikanske ledere krever slutt på kampene i Libya00:05NorgeEktepar i brannrammede Sokndal: – Man blir redd23:48NorgeOrdfører i brannrammet kommune: – Det er veldig dramatisk23:28VerdenUSA truet med veto – FN-resolusjon om seksuell vold ble utvannet23:20NorgeSolberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre23:09NorgeSkogbrann nær sentrum i Sokndal – 160 boliger evakuert23:08SportEriksen-kanon sikret tre sene poeng mot tapre Brighton23:08NorgeØkende skogbrannfare på Vestlandet22:42PolitikkSolberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre22:33VerdenAlvorlig skogbrann i Skåne – flere evakueres22:01VerdenSaudi-Arabia halshogget 37 statsborgere21:56NorgeByfuglien: Jeg har ikke sett Solberg stenge døren for resten av barna20:57SportInnbytter Kaasa stoppet Vikings eventyrstart20:53NorgeSkogbrann: Hundrevis får evakueringsvarsel20:13NorgeSkogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal20:13PolitikkEgypt: 88 prosent stemte for å forlenge Sisis styre20:01PolitikkMedier: Biden starter valgkampen torsdag19:59SportSjakk: Carlsen med ny remis mot Caruana19:59NorgeMarte Gerhardsen er innstilt som ny utdanningsdirektør i Oslo19:29NorgeSkogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal18:55NorgeSkogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:47Verden– En bukse koster 3800-7000 liter vann å lage18:43PolitikkKushner vil legge fram fredsplan for Midtøsten etter ramadan18:17NorgeSkogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:17PengerOslo Børs opp på første handledag etter påske18:16SportRBK avlyste planlagt medlemsmøte17:32PolitikkErna Solberg: IS-mødrene må bli igjen i Syria17:26PolitikkResett: – Vi er blokkert av Googles annonsetjeneste17:01Penger– Nå må Siv Jensen få ut fingeren16:46PolitikkRopstad: – Mest krevende halvår for KrF noensinne16:39PolitikkTrump klar for ny tur til Europa16:23PolitikkFN-panel: En million arter kan bli utryddet16:16PolitikkNord-Koreas Kim møter Putin i Vladivostok15:52VerdenNorsk-tamiler redde for å reise hjem15:35VerdenSri Lankas statsminister frykter flere bomber15:10VerdenSaudi-Arabia henrettet 37 terrordømte
Populært