Meny

Strøm spart er penger tjent

STRØMSLUK: Høyt strømforbruk er i disse dager ensbetydende med høy strømregning. Stort varmetap fra boligen er den største strømslukeren. I boliger med vinduer fra før 1980 vil det være veldig strømbesparende å bytte ut vinduene med nye trelagsvinduer. (FOTO: Craig Aurness/Corbis/Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årets første strømregning kan bli horribelt høy. Du kan selv sørge for at den neste blir betydelig lavere.
Lav vannstand, dyr strøm
Den lave vannstanden i magasinene skyldes at 2010 var et tørrere år enn normalt, først og fremst på grunn av mindre snø i fjellområdene.


– Hittil i denne vintersesongen har det også vært mindre snø enn normalt. Hvis kraftprisene skal bli noe lavere etter hvert, må det komme mye regn og kraftig mildvær i de regionene der det er flest vannkraftanlegg. Da kan den norske kraftproduksjonen øke og kraftprisene falle noe, sier seksjonssjef Tor Arnt Johnsen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Inntil sommeren må vi altså belage oss på stabilt høye strømpriser. I forrige uke var snittet på landsbasis cirka 65 øre per kilowattime.

Seks enkle sparetips

* Bruk varmtvannet fornuftig. Ikke la vannet renne når du vasker opp eller skyller. Kjør maskiner når de er fulle. Kjøp sparedusj, og kutt gjerne litt ned på tiden i dusjen. Du bruker for øvrig mye mer varmtvann på et karbad enn på en rask dusj.

* Senk innetemperaturen med én til to grader. Senk temperaturen om natten, og på dagtid når du ikke er hjemme.

* Bruk sparepærer, og skru av lys om natten og når du ikke er hjemme.

* Bytt ut gamle og harde gummilister rundt dører og vinduer med nye.

* Bruk alternativ oppvarming hvis du har mulighet.

* Slå elektrisk utstyr helt av når det ikke er i bruk. Når PC, mobiltelefon eller lignende ikke er til lading, skal støpselet til laderen tas ut av stikkontakten.

Kilde: Enova

Vinterkulde og høye strømpriser er ingen god kombinasjon. Hittil i vinter har strømprisene vært dobbelt så høye som i november og desember 2009. På grunn av lav vannstand i magasinene er det stor fare for at strømprisene forblir høye helt fram til snøsmeltingen til våren og sommeren.

Les også: Nå kommer strømsmellen

Dermed må du selv ta ansvar for å redusere strømutgiftene i ukene og månedene som kommer.

– Det er ingen tvil om at det er mye penger å spare på å gjøre enkle grep for å spare strøm. Det er kanskje ikke så mye å spare på hvert enkelt av de små og umiddelbare tiltakene, men setter man i gang flere tiltak nå, vil de aller fleste se en betydelig forskjell på neste strømregning. Det viktigste er å være bevisst på strømbruken, sier kommunikasjonsdirektør Bård Bjerkaker i Enova.

Sparedusj, sparepærer og energibesparende husholdningsapparater er noen av rådene det er enklest og billigst å gjennomføre.

Like ren med mindre vann

Ut av sparedusjen renner det 6-10 liter vann per minutt. Fra en vanlig dusj renner det opptil 24 liter i minuttet. Med en sparedusj kan vi redusere utgiftene med en tusenlapp i året.

– Nordmenn flest er så hygieniske at jeg ikke tror det er noe problem at det kommer mindre vann ut av sparedusjen. Du blir like ren uansett, mener Bjerkaker.

Du kan også redusere strømutgiftene en god del bare ved å gå over til sparepærer, dimme ned lysstyrken og slå av lys i rom du ikke bruker. Om natta kan du slå av alle lys, og når det er dagslys, kan du også kutte kraftig ned på lysbruken. Ifølge Enova kan man i en gjennomsnittlig bolig skjære ned på utgiftene til belysning med rundt 2000 kroner i året.

Har du planer om å fornye komfyren, vaskemaskinen eller oppvaskmaskinen nå mens januarsalget går for fullt? Da bør du se på både selve prisen og energimerkingen på apparatet. Elektrisk utstyr merket med A++ bruker for eksempel 55 prosent mindre strøm enn et B-merket apparat. Det kommer godt med når strømregningen dumper ned i postkassen.

Isolering i en liten eske

Når kulda setter inn for fullt – og strømprisene er høye – kan det være mye penger å spare hvis du har andre oppvarmingsmuligheter enn elektrisk varme. Vedovn er ett eksempel. Det er for øvrig én av få ting som både er romantisk og økonomisk på én og samme tid – i hvert fall så lenge vedprisene er lave.

Tettelister høres desto mer uromantisk ut. Noen esker med tettelister kan imidlertid være en billig, men lønnsom investering dersom vinduene og dørene er noen år gamle. Har gummilistene blitt harde, mister de effekten, og da sniker det seg inn kald trekk langs karmene. Du kan også bruke tettelister mellom rom som skal ha ulik temperatur.

Sjekk ut hvilke tettelister du trenger, og bytt dem ut med flunkende nye og spreke gummilister.

Et annet enkelt råd er å senke temperaturen i rom som ikke brukes – eller når de ikke brukes, opplyser seksjonssjef Birger Bergesen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

– Det kan være lurt å kjøpe en panelovn som automatisk senker temperaturen om natta og på dagtid når ingen er hjemme. Å senke innetemperaturen med én grad gir en reduksjon av oppvarmingskostnadene på 5 prosent, forteller han.

Gi huset et nytt skall

Bergesen opplyser at varmetap og behov for oppvarming er den største utgiftsposten knyttet til strømforbruket. Det står for mellom 50 og 60 prosent av strømutgiftene.

– Deretter følger bruken av varmtvann, som alene sørger for rundt 20 prosent av strømforbruket. Alt det andre – for eksempel TV, vaskemaskin og oppvaskmaskin – står for det resterende, forteller han.

Til våren skal Enova enda en gang slå et slag for etterisolering – i kampen mot varmetap. Det gjør de i samarbeid med produsentene av vinduer og isoleringsmateriale.

– Vinduer og yttervegger med dårlig isoleringsevne er den største kilden til varmetap. Det er naturlig nok en stor kostnad å bytte vinduer og etterisolere ytterkonstruksjoner. Likevel kan det være en god og langsiktig investering som gir bedre bokomfort og lavere strømutgifter i mange år framover, fastslår Bård Bjerkaker.

Privatøkonomi
Populært