Meny

Nå kommer strømsmellen

DYRT: Lav fyllingsgrad i vannmagasinene er blant forholdene som nå fører til høye strømpriser. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regn med 50 prosent prishopp på regningen som straks dumper ned i postkassen din.

Strømselskapene er i disse dager i ferd med å sende ut fakturaer for de tørre og iskalde månedene vi har bak oss.

- Vi holder på å sende ut fakturaene akkurat nå. Regningene kommer dessverre til å bli en god del høyere, bekrefter informasjonssjef Katarina Finneng hos strømleverandøren Hafslund overfor ABC Nyheter.

Strømprisene har økt kraftig sammenlignet med samme tid i fjor.

- Strømprisene alene har økt med 90 prosent. Det er dermed ikke sagt at strømregningen totalt sett blir doblet ettersom fakturaen består av både nettleie, forbruksavgift og strømpris, understreker Finneng.

Les også: Strømpriser opp mot 2 kroner per kwh

De fleste kan likevel vente seg et prishopp på minst 50 prosent på denne regningen sammenlignet med samme tid i fjor, ifølge beregninger fra Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE).

Lite vann

- Vi har et tørt år bak oss, og siden det var spesielt kaldt i november og desember har også forbruket vært høyt. På grunn av lite vann i magasinene er prisene høye nå, forklarer Thor Erik Grammeltvedt, seksjonssjef i energiavdelingen hos NVE.

Ved utgangen av året var fyllingsgraden i norske kraftmagasiner 45,3 prosent, ifølge NVE.
Dette er langt mindre enn normalt. Medianverdien for fyllingsgraden på tilsvarende tidspunkt for årene 1990-2007 var 71,6 prosent. 

Alt tyder på at strømregningene holder seg høye fremover.

Historisk høyt nivå

- Basert på forventninger om vind og vær, forventer markedet at vinteren vil ligge på et historisk høyt nivå. Selv med normale temperaturer vil prisene være høye, sier Grammeltvedt.

Årets vinter vil samlet sett bli 25 prosent dyrere enn fjorårets vinter, ifølge NVE. Ifølge beregninger NVE har gjort for Dagbladet, vil osloboere som bor i en normal enebolig måtte betale 3328 kroner mer for strømmen denne vinteren. For vestlendingene er tallet 4022 kroner, mens sørlendingene må ut med 2832 kroner mer. Prisveksten er minst for beboerne i Nord-Norge (1872 kroner), men de betaler fremdeles likevel mest for strømmen.

Grammeltvedt hos NVE har ennå ikke fått sin regning i posten.

- Men jeg vet at den blir betydelig høyere enn i fjor, det kunne jeg se da jeg leste av måleren min.

Men ikke alle har forbredt seg like godt som energieksperten.

Telefonene gløder

Hos Hafslund, et av de største strømselskapene i Norge, melder de om stor pågang på kundesenteret fra kunder som er bekymret for regningen som nå er underveis.

- Vi har rigget vår organisasjon så godt vi kan for å ta hånd om de kundene som trenger hjelp. Dersom man får problemer med å betale regningen kan man søke om månedsregning, oppdeling av faktura eller betalingsutsettelse. Vi forsøker å være så fleksible vi kan, sier Finneng.

TOMT: Mange vil oppleve en slunken lommebok som følge av økte strømpriser. IllustrasjonsfotoTOMT: Mange vil oppleve en slunken lommebok som følge av økte strømpriser. Illustrasjonsfoto

Les også: Bortkastet å spare strøm

Hun oppfordrer kundene til å logge seg inn på «min side» via firmaets nettsider fremfor å ringe, fordi pågangen er så stor.

- Vi har i lang tid forsøkt å kommunisere at det aller viktigste kunden kan gjøre er å bli bevisst på eget strømforbruk. Det gjelder også fremover, for prisene sannsynligvis kommer til å fortsette å være høye.

I motsetning til hva folk kanskje tror, så ønsker heller ikke strømselskapene seg høye priser, ifølge Finneng.

- Denne situasjonen er verken bra oss eller for kundene. Vi ønsker ikke høye priser, men fornøyde kunder. Vi kjøper strøm fra kraftbørsen og tjener ingenting på høye strømpriser, tvert imot blir det et negativt fokus, sier Finneng.  

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside.

Privatøkonomi
Populært