Meny

Tror på euro-stup

Harvard-professor Kenneth Rogoff

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kritiserer EUs politikere for å lukke øynene for de ubehagelige realitetene.

Harvard-professor og kriseekspert Kenneth Rogoff spår at euroen vil kollapse, skriver Dagens Næringsliv.

Kenneth S. Rogoff, som også er tidligere sjeføkonom i Det internasjonale pengefondet, er regnet som en av verdens største eksperter på ettervirkningene av finansielle kriser.

Nå kritiserer han EUs politikere for å lukke øynene for de ubehagelige realitetene og advarer mot en kollaps i verdien av euroen.

- Jeg kommer egentlig ikke med en spådom, men jeg tror sannsynligheten for at euroen skal falle mye, er mye større enn at den skal stige mye. Det har vært en dragkamp mellom USA og Europa om hvem som skal ha den svakeste valutaen. Nå ser det ut til at situasjonen i USA har stabilisert seg, men det samme kan man ikke si om eurosonen, sier Rogoff.

I en kronikk i Dagens Næringsliv onsdag skriver Rogoff at euroen er den mest prominente kandidaten til å kollapse.

- Helt meningsløst

Han advarer dem som tror at Europa er i ferd med å komme seg ut av gjeldskrisen.

- Det viser seg at denne type problemer utvikler seg veldig langsomt. Å tro at situasjonen er løst fordi Den europeiske sentralbanken kjøper opp litt statsobligasjoner og ting ser litt bedre ut i et par uker, er helt meningsløst. Det er ikke slutt før gjelden kommer ned på et bærekraftig nivå, og det er ikke tilfellet nå. Europeiske politikere synes å tro at det finnes en løsning som ikke innebærer en restrukturering av gjeld. Det er absurd. Etter at vi har hatt den verste finanskrisen i historien etter Den store depresjonen, så kan du ikke mene at kreditorene ikke skal tape penger. Det er rett og slett ikke en spesielt realistisk vurdering av situasjonen.

Ifølge Rogoff tilsier historiske erfaringer at det tar anslagsvis ti år fra en krise starter til den virkelig er over. Dersom en regner 2007 som startpunktet, innebærer det at Europa må slite med ettervirkningene av krisen frem til 2017.

Les også:

Rogoff: - Umulig å krympe når krisen rammer

- Europas skjebne hviler på Spania

- Mer retorisk enn reelt (Rogoff i mai)

- Flere vil trenge hjelp (Rogoff i april)

- Det vil skje igjen (Rogoff i februar)

Populært