Frykter at prisene er ute av kontroll

Gull er blant råvarene som har steget kraftig (foto: Scanpix)
Gull er blant råvarene som har steget kraftig (foto: Scanpix)

Nordeas globale sjeføkonom frykter én stor boble. Men det er ikke en aksjeboble eller en boligboble.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordeas globale sjeføkonom, dansken Helge J. Pedersen skriver i en oppdatering at kombinasjonen av lave renter og mye likviditet er i ferd med å skape en ny stor boble.

- For øyeblikket er jeg ikke spesielt bekymret for bobler i bolig- eller aksjemarkedet. Hva jeg er bekymret for nå derimot er en boble i råvaremarkedet. Nesten daglig stiger råvareprisene til nye høyder, selv om verdensøkonomien fortsatt langt fra har tatt seg opp etter Den store resesjonen, skriver Pedersen i en analyse som i tittelen parafraserer Newtons lov: «What goes up must come down».

Nordeas globale sjeføkonom skriver at det er naturlig at prisen på hvete og andre typer korn har steget etter store skogbranner i Russland som også ødela landbruksområder. «Men hvorfor har prisene på bomull, kaffe, kobber og gull steget samtidig? Og det i rekordfart til nye høyder over de siste få månedene?», spør han.

Pedersen tror ikke at prisoppgangen kan forklares med den høye veksten i land som Kina og India. Han mener at også de lave rentenivåene og dermed stor likviditet i verdensøkonomien, er viktige årsaker bak trenden.

- De høye råvareprisene kan føre til høyere inflasjon og lavere vekst. Og jeg ville bli dypt bekymret hvis oljeprisen stiger til over 100 dollar fatet, skriver Pedersen. Han viser til at forrige gang oljeprisen brøt 100 dollar-grensen var det i kjølvannet av den sterkeste globale veksten på mange år, og oppgangen var drevet av høy etterspørsel etter olje. I dag forklares derimot den sterke oljeprisoppgangen med den kalde vinteren og fallende oljeproduksjon.

- Det leder tankene til de tilbudsdrevne oljesjokkene på 1970-tallet, som ledet til en resesjon fulgt av år med stagnasjon og høy inflasjon i verdensøkonomien. Med innstramninger i den økonomiske politikken i årene fremover, er et oljeprissjokk definitivt ikke hva vi trenger nå. På den annen side, hvis det «bare» er oljeprisen som stiger som følge av en stor boble i råvaremarkedet, kan vi finne trøst i Newtons lov. For i så tilfelle må prisene falle igjen, forhåpentligvis før de har hatt tid til å alvorlig ramme den fortsatt skjøre økonomiske bedringen.

Les også:

- Trenger ikke bli en boble

Frykter stagflasjon

- Produserer boble etter boble

- USA lager nye bobler

Les flere nyheter på ABC Nyheter

Personvernpolicy