Meny

Pentagon-kutt kan forsinke Norges nye kampfly

Joint Strike Fighter tar av under sin første flygning i Fort Worth, Texas i 2006. Foto: Scanpix/AP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kraftige budsjettkutt i Pentagon kan føre til at arbeidet med å utvikle Norges nye kampfly blir forsinket med ytterligere to år.

USAs forsvarssjef Robert Gates kommer torsdag til å kunngjøre budsjettkutt på rundt 100 milliarder dollar for enkelte våpenprogrammer, opplyser kilder i Washington.

Ett av programmene det trolig vil gå ut over, er et 40 tonn stort landgangsfartøy som General Dynamics er i ferd med å utvikle for marinen.

Gates setter trolig også spikeren i kista for et nytt rakettsystem fra Raytheon, sier forsvarsanalytikeren Loren Thompson ved Lexington Institute i Virginia.

Forsinkede kampfly

Pentagons største våpenprosjekt, Lockheed Martins F-35 Joint Strike Fighter som Norge etter planen skal kjøpe 48 av, vil også rammes av nedskjæringene.

Ifølge en sentralt plassert forsvarskilde blir utviklingen av det nye kampflyet trolig forsinket med ytterligere to år.

Senest i fjor ble det kjent at utviklingen av F-35 ville ta 13 måneder lenger enn først varslet.

Lockheed Martin vil ikke kommentere opplysningene om den nye forsinkelsen, men melder om framgang i arbeidet og opplyser at testfly nummer ti for få dager siden gikk på vingene.

Dyrere fly

Nylig ble det også kjent at F-35 kan få en betydelig høyere prislapp enn det som lå til grunn da regjeringen valgte å satse på det amerikanske kampflyet høsten 2008.

I dokumenter fra den amerikanske ambassaden i Oslo, som WikiLeaks har fått tak i, snakkes det om en samlet pris på 30 milliarder kroner for flyene. Det er 12 milliarder kroner mer enn tidligere opplyst.

Regjeringen skal redegjøre nærmere både for pris og tidsplan for kampflyprosjektet overfor Stortinget i løpet av 2011 og har ikke tatt noen endelig beslutning om hvor mange fly som skal kjøpes.

Varslede kutt

Budsjettkuttene i Pentagon har lenge vært ventet og varslet. Forsvarskilder har snakket om innsparinger på drøyt 525 milliarder kroner over de fem neste årene, med et første kutt på 70 milliarder kroner i budsjettåret 2012.

Årets budsjett er på hele 3.200 milliarder kroner, og utgiftene til USAs krigføring i Afghanistan og Irak er da holdt utenfor.

For neste år har det vært antydet et budsjett på 3.300 milliarder kroner, men dette kan nå bli redusert. (©NTB)

Privatøkonomi
Populært