Meny

- Budrundene blir aggressive

- Gitt dagens høye prisnivå må man ha en og god porsjon fremtidsoptimisme i bunn for å kunne vinne aggressive budrunder i det nye året. For aggressive blir de. Det har sjeldent vært så lite boliger til salgs som nå, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen i Terra-Gruppen (foto: Terra)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folk må ha tro på fremtiden for å vinne budrundene fremover, mener sjeføkonom. Eiendomsmeglerne frykter effekten av tiårets laveste boligutbud.

Idag la eiendomsmeglerbransjen frem tall som viser at prisutviklingen i det norske boligmarkedet i desember var som ventet, med en nedgang i de faktiske boligprisene på 1,1 prosent. I desember måned faller normalt prisene enda mer, og sesongkorrigert steg dermed boligprisene.

Samtidig la meglerne frem prognoser som viser at prisene skal opp 6-8 prosent i 2011.

Les dagens saker:

- Boligprisene skal opp i 2011

- Det eneste som kan stoppe veksten

- Desemberrapporten var omlag som ventet med en samlet prisoppgang på 8,3% for året som helhet. Selv om jeg tippet ganske så riktig på prisutviklingen for i fjor, er jeg meget overrasket over de høye volumene; nær 80 000 solgte enheter, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen i Terra-Gruppen.

Prisoppgangen kom i alle segmenter og i alle deler av landet selv om det naturlig nok er en god del variasjoner mellom ulike landsdeler når det gjelder styrken i prisoppgangen.

- Må være optimister for å vinne budrunder

- For neste år regner med en prisvekst på 6,7% og en omsetningsnedgang på om lag en femtedel målt i antall enheter, sier Andreassen.

Han mener det som blir utslagsgivende for boligmarkedene i 2011 er hvor stor tillit husholdningene har til fremtidig økonomisk utvikling.

- Gitt dagens høye prisnivå må man ha en og god porsjon fremtidsoptimisme i bunn for å kunne vinne aggressive budrunder i det nye året. For aggressive blir de. Det har sjeldent vært så lite boliger til salgs som nå, sier sjeføkonomen.

På tilbudssiden mener han det er avgjørende at kommunene jobber tett med seriøse entrepenører og solide boligbyggelag for å øke byggeaktiviteten for normale familieboliger.

- Unge familiefolk vil tråle de populære boområdene etter rimelige boliger, gjerne oppussingsobjekter, i jakten på det gode liv. Trolig får vi sterk prisoppgang på boliger i i ytterkant av storbyenes etablerte forsteder, men som tross alt er i kjøreavstand til de store byene. Også i bygder og byer som preges av våre hyperlønnsomme energinæringer vil vi se sterk prisoppgang. Dermed vil velstandsforskjellene øke, sier Andreassen.

- Må doble boligbyggingen

- Samtidig som volumet i nyboligmarkedet er svært lavt, er det veldig få bruktboliger til salgs. Samlet sett er dette det laveste nivået vi har sett på veldig, veldig lenge. Kanskje på hele 2000-tallet, sier leder Christian Dreyer i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Han legger til at det er vanskelig å finne presis statistikk på det samlede utbudet.

Dreyer frykter at det lave utbudet skal utløse en boligprisgallopp.

- Man snakker om lav rente og økt kjøpekraft, men det er ikke det som har størst innvirkning på prisene. Utbudet er viktigst. Derfor er det viktig at det kommer nok boliger ut i markedet. Det vil ha en mye større prisdempende effekt enn for eksempel en endring av skattesystemet, sier Dreyer.

- Hvor mye må utbudet i nyboligmarkedet opp før vi nærmer oss en slags balanse?

- Det bør i hvert fall bygges mellom 30.000 og 35.000 ferdigstilte nye boliger i året for å møte etterspørselen. De to siste årene har vi ligget under 20.000. det vil si at det må bygges nesten dobblet så mange boliger årlig som det gjøres idag.

Dreyer tror ikke det kommer noe løft i antall ferdigstilte boliger før i 2012.

Les også:

-Trenger ikke bli en boble

- Forferdelig for unge å komme inn i boligmarkedet? Det var verre før!

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært